2009. jún 06.

Anti-spam törvény

írta: Mark yhennon
Anti-spam törvény

A rendkívül kiváló és hatékony kormány hozott egy új törvényt, amelynek a neve 2008. évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól. Magyarul ez az úgynevezett anti-spam törvény, amelyre és amelytől mindenki oly sokat várt, ezzel szemben, mint látni fogjuk, homlokegyenest mást sikerült összetákolni. Ismét bebizonyosodott, hogy a diploma egy irgalmatlan kiáltást nem ér ma Magyarországon.



Ami különösen érdekes, az a 6. § (2) bekezdése: Hozzájáruló nyilatkozat bármely olyan módon tehető, amely tartalmazza a nyilatkozó nevét és lakcímét, illetve amennyiben a reklám, amelyre a hozzájárulás vonatkozik, csak meghatározott életkorú személyek számára közölhető születési helyét és idejét, továbbá azoknak a személyes adatoknak a körét, amelyek kezeléséhez a nyilatkozó hozzájárul, valamint a hozzájárulás önkéntes és a megfelelő tájékoztatás birtokában történő kifejezését.

Magyarul: ha te megadod a neved, címed, és további, a törvényben felsorolt adataid, akkor, és csak akkor küldhetnek hírlevelet. Na most, kérdem én, a spammerek mióta szokták elkérni a lakcímem? Hiszen a spamnek az a lényege, hogy a kutya se kéri, mégis küldik. Ezért spam. Vagyis reklámszemét. Akikkel most kiszúrnak, azok a hírlevelet küldő portálok. A levelek többsége persze fabatkát sem ér, de néha érdekes információkhoz lehet jutni ezek által, ezért iratkozunk fel rájuk. De névtelenül, címtelenül, hiszen nem akarjuk, hogy a cég munkatársai megkeressék lakhelyünket a Google Earth segítségével vagy akár személyesen.

Tényleg azt hiszi, aki ezt a sületlenséget kitalálta, hogy ezentúl a spammerek nem fognak reklámszemetet küldeni?

Ugyanakkor a (4) bekezdés szerint postán bármikor küldhető szemét előzetes beleegyezés nélkül. Egy gyors szavazás: szerinted melyik a környezetszennyezőbb? A kéretlen elektronikus reklámlevél (spam), vagy a postaládádba dobált, szintetikus festékkel, vegykezelt papírra nyomott papíralapú hirdetés?



Vannak ám itt további érdekes dolgok, pl. a 7. § (2) bekezdés: Tilos az olyan reklám, amely a környezetet, illetve a természetet károsító magatartásra ösztönöz. Ezek szerint ezentúl tilos autót reklámozni?

Aki szeretne egy nagyon hülye törvényt látni, az bátran lapozza át ezt, mert még egy ilyen összegányolt valami nemigen van a világon.

Szólj hozzá

spam törvény anti