2009. sze 29.

A számítógépes programok frissítése

írta: Mark yhennon
A számítógépes programok frissítése

Ez a post a Smarter Hungary versenyre készült. Szólj hozzá ott (is).

 

A Microsoft a Windows XP-vel nagy előrelépést tett az operációs rendszer működése terén. Az egyik jelentős újítás a továbbfejlesztett Windows Update volt, amely később Microsoft Update lett.

A Microsoft Update fejlesztése egy előremutató technológia. Ma már nem csak arra képes, hogy Windows javításokat keressen, de kifejezetten az adott géphez keresi a frissítéseket. A Windows-on túl az összes jelentős Microsoft termékhez előkeresi a letölthető javításokat, definíciós adatbázisokat (Windows Defender), bővítményeket (pl. Windows Search).



Hiányosságként róható fel, hogy nem jeleníti meg az összes elérhető Microsoft terméket, és erre semmilyen program nem képes a mai napig Például ha valaki még sosem hallott a Microsoft SMS Sender vagy a Microsoft Calculator Plus alkalmazásról, akkor sosem fogja megtalálni.

De visszatérve a jelentős fejlesztéshez: a Windows XP beépítve tartalmazza a frissítés-kereső eszközt, amely (beállítástól függően) letölti, és telepíti a frissítéseket. Egy ideje már a felhasználónak nem is kell ezzel foglalkoznia, mert a Kikacsolás gombon egy pajzs ikon és felirat jelzi, hogy a kikapcsolás során fognak települni a frissítések.



Ezt megirigyelték más szoftvergyártók is, és a saját termékeikbe is beépítettek frissítő modulokat. A víruskeresők már régóta képesek saját definíciós adatbázisukat frissíteni, és mióta a Microsoft bevezette a Windows XP-ben a Biztonsági központ néven ismert eszközt, a víruskeresők jelzik neki, hogy az adatbázisuk naprakész vagy sem. Ha nem, akkor a Biztonsági központ küldi a riasztást egy piros pajzs ikon formájában. (Ma már minden víruskereső így kezeli a Biztonsági központot, bár a Symantec egy darabig tiltakozott ellene.)



Visszatérve más gyártókhoz: ma már sok és sokféle szoftverhez érhető el az automatikus frissítési szolgáltatás, pl. az Adobe, és a Mozilla termékeihez. A probléma az, hogy ezek egymástól és mindentől függetlenül, ész nélkül és rengeteg erőforrást lefoglalva működnek. Gyakorlatilag öncéllá vált a programok frissítésének ráerőszakolása a felhasználóra. Ma már szinte egy olyan programot sem lehet találni, amely ne akarná a saját vagy a Google/Yahoo! eszköztárát telepíteni, beállítani a szponzor honlapját kezdőlapnak, stb. Sőt, van olyan program (Orbit Downloader), amely minden héten talál magának frissítést, és ha kell, ha nem, követeli, hogy telepítsük fel, mert akkor jó lesz nekünk. (Persze ez mindenhol kikapcsolható, csakhogy akkor meg biztonsági rések keletkezhetnek a rendszerben.) Tehát öncéllá vált a frissítés. Azért frissít a nyomorult, hogy lássad: a programozók keményen dolgoznak a pénzedért. Eddig rendben is volna, de pl. a Microsoft Update képes a háttérben egy pici sárga pajzs ikon mögé bújni, és mindent magától megcsinálni, ezzel szemben más programok frissítései nemcsak hogy a képernyő közepén ténykednek, de állandóan hülyeségekkel traktálják a felhasználót: "szeretnéd kezdőlapnak...?" "akarod, hogy telepítsem még ezt is, meg azt is, meg ki tudja még mennyi szemetet?". És amikor nagy nehezen befejezi a szerencsétlenkedést, akkor nagyon meg van elégedve magával, és jelenti, hogy minden kész, sikerült a telepítés, nyomkodd a gombokat, regisztrálj, persze nem kötelező, de azért jó lenne, meg ilyenek. De kinek kell ez?

A Microsoft Windows Installer terméke pont arra lett kifejlesztve, hogy megcsinálja, amit kell, aztán magától kilép, és nem kell a lelkivilágát pátyolgatni. Nem jelenít meg fölöslegesen képeket, zenét, ezer kérdést. Beállítod, ami kell, és mindent magától megcsinál. Semmi csicsa, képes a háttérben futni, aztán kilép, és ennyi.

Azt kellene megoldani, hogy a Windows tartalmazzon egy frissítő modult, ahová minden program jelezheti, hogy frissítésre szorul, akárcsak a Windows Update esetében. A modul megkapná a szükséges instrukciókat, letöltené a javításokat, és a számítógép kikapcsolásakor feltelepítené, akárcsak a Microsoft termékek esetében. Ez egy nagyon fontos lépés lenne az operációs rendszerek fejlődésében. Hiszen melyik cégnek érdeke, hogy így emlékezzünk rá: "Mire is használtam utoljára ezt a programot? Ja, megvan: frissítettem. A héten már harmadszor."

Szólj hozzá

microsoft windows frissítés szoftver letöltés patch javítás számítógép update öncél