2009. dec 17.

Olivér!

írta: Mark yhennon
Olivér!

Tegnap abban a kiváltságban részesültem, hogy megnézhettem a tatabányai Jászai Mari Színházban az Olivér! című musicalt.

 

A színház Közép-Európa legkorszerűbb színháza, köszönhetően a nemrég befejeződött felújításnak. Semmi giccs, de a szép, rendben tartott fogadócsarnok, a tükörfelületek, az igényesen elkészített apró részletek azonnal hatást gyakorolnak az emberre. A technikai részletekkel nem akarok senkit untatni, akit érdekel, megnézheti itt, de azért kiemelném az egysíkba hozható nézőteret, így a nézőtérből egy perc alatt bálterem lesz.

Az Olivér! című darab Charles Dickens: Oliver Twist című művét dolgozza fel musical stílusban. Jelenleg kettős szereposztással fut a darab, október óta folyamatosan teltházas előadásokkal. (A darab próbájából egy rész megtekinthető itt.)

A díszlet, a zene csodálatos, a színészek fantasztikusak, és a két ló, amelyek a hintót húzzák egyszerűen lélegzetelállítóak. Nem tévedés: a színház mögötti parkolóból trappol be két hatalmas ló! Majd elkanyarodnak az öltöző felé, az öltözőben megfordulnak, és a következő jelenetben kivonulnak szintén a parkoló felé! Ahogy a két hatalmas paci megjelent, egy pillanatra megállt bennem az ütő.

Az egész előadás szinte interaktívnak mondható: miközben a színpadon zajlik a jelenet, a nézőtér két oldalán lévő közlekedőfolyosón a színészek (szó szerint egy lépésnyire a közönségtől) szintén játsszák a darabot. A zsebesek egy találomra kiválasztott nézőtől ellopják a táskáját (utána persze visszaadják), Olivér üldözése szintén a közönség mellett zajlik, és olykor az "utcában lakók" megjelennek a nézőtér fölötti karzaton, erkélyen, és onnan éneklik be a dalukat.

Az egész műsor csodálatos, és az élményt még tovább fokozza az élőzene, amely a zenekari árokból szól, a színészek, táncosok gyönyörű éneke, a különféle apró nüánszok, technikai megoldások.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el erre az előadásra, ha van lehetősége, mert páratlan élményt nyújt. Ezúton is gratulálok a rendezőnek, a színészeknek, a zenészeknek, és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a tényleg csodálatos előadáshoz, és köszönöm a felejthetetlen élményt.

Szólj hozzá

előadás színház tatabánya olivér oliver jászai mari