2010. jan 30.

Bétateszt: Microsoft Office 2010

írta: Mark yhennon
Bétateszt: Microsoft Office 2010

Sokkal többet vártam az Office 2010-től, mint amit mutatni tudott.

 

Az biztos, hogy a csicsa-micsa háttérbe szorul a funkcionalitás javára, ám összességében ezen kívül semmi más pozitívumról nem tudok beszámolni.

Az egész azzal kezdődött, hogy az angol nyelvű béta-változat hibásan jött le, és nem volt hajlandó feltelepülni. Azt állította magáról, hogy ő korrupt (corrupt), mint egy magyar politikus, ezért inkább nem hajlandó semmit csinálni. Mondjuk azért az érdekelne, hogy a Microsoft miért tesz föl a saját TechNet letöltő központjába korrupt fájlokat. Végülis a német változat leszerencsétlenkedte magát, ám ennek a telepítése sem ment csont nélkül: a PowerPoint komponens ebben is sérült volt, így a telepítésnél ezt kivettem a listából. Emiatt kipróbálni sem tudtam.

Egy külön csomagot alkot a Visio* 2010, ami szintén hibásan jött le. Az egyik belecsomagolt kabinetfájl sérült, ezért nem lehet föltelepíteni, pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogy mit sikerült javítani rajta. Ez (a szokásos Office alkalmazásokon túl) az egyik leghasznosabb program az egészben. (*Nem vizsön, mert az a Nero AG védjegye, hanem vízió, amit a Microsoft a Visio cég megvásárlása után tett az Office csomagba!)

A csomag harmadik tagja, a Microsoft Office Project nem érint igazán, ezért azzal nem kísérleteztem, a negyedik, ami újdonság, a Web Apps. Ez viszont csak 64 bites rendszerekre érhető el, így ez is kimaradt a szórásból. A fentieket összegezve: nem indult jól ez a bétateszt. De lássuk, hogy mi változott az előző verziókhoz képest.

mso20103

Mint az a képeken is látható, némileg megújultak az alkalmazások indulófelületei. Mindegyik program a saját színét mutatja, így ez alapján könnyedén behatárolhatjuk, hogy melyik programban is tevékenykedünk éppen. A legtöbb új Office alkalmazás legelőször felkínálja a beépített sablonokat használatra, emellett a lapfüleken a leggyakoribb funkciók is a kezünk ügyében vannak.

access2010

Microsoft Access: az Office csomag adatbázis kezelője. Ez még magyarul sem egyszerű, németül pedig esélytelen, úgyhogy elégedjetek meg egy képernyőképpel.

word2010

Word: a 2007-es verzióhoz képest funkcióiban nem tartalmaz igazi, meghökkentő újdonságokat az átlagfelhasználó számára. A Word kifejezetten egy olyan program, amihez már nem sok újat lehet hozzátenni. A bétaváltozat tartalmazza a PDF-ben történő mentést, bár ez az Office 2007-ben is bene volt, aztán az Adobe fenyegetőzésének hatására a végleges változatból száműzték ezt a lehetőséget.

excel2010

Excel: egy jól bevált, hatékony eszköz táblázatok és egyszerűbb, táblázat alapú kimutatások készítésére. Ez is csak ráncfelvarráson ment keresztül.

pub2010

Az Office 2010-be épített Publisher viszont jobban használható sablonokkal van ellátva, jelentősen javult az egész program használhatósága, így előnyére változott. Akárcsak az InfoPath, amellyel webes és helyi űrlapokat hozhatunk létre. A hangsúlyt az új fejlesztések során a SharePoint szerverekkel történő együttműködésre helyezték Redmondban, így főleg a webalapú űrlapokra erősítettek rá.

ifpth2010

Vannak ám olyan segédalkalmazások az Office-ban, amelyekre - bár rájuk férne - nem fordítanak elég figyelmet. Ilyen a Médiatár (Clip Organizer), amely helyi és letöltött clipartjainkat tárolja. Ez az alkalmazás az Office 2000 óta semmit nem változott. Kevés funkcióval van ellátva, és azon kívül, hogy rajta kívül senki nem tudja, hogy hol vannak a clipartok, igazából haszontalan holmi.

cliporg2010

Az Office 2003-ban debütált egyszerű, de célszerű eszköz a Picture Manager alkalmazás, amellyel mindennapos képszerkesztési funkciókat érhetünk el és hajthatunk végre. Óriási előnye (sok professzionális programmal szemben is!), hogy kezeli az átlátszó képeket, és azok módosításakor sem akar mindenáron hátteret rakni nekik. Ugyanakkor az első megjelenése óta, azaz hét éve semmit nem változott, pedig lenne fantázia abban, hogy ezt a hasznosságot kicsit felturbózzák.

pictmgr2010

Helyet kapott egy Upload Center nevű valami is a csomagban, de ez az égvilágon semmit nem volt hajlandó csinálni, hiába nyomkodtam össze-vissza. Valószínűsíthető, hogy vagy a Skydrive-ra vagy az Office Live Workspace-re (utóbbi valószínűbb) tölthetjük fel vele fájljainkat.

upldcntr2010

Jelentősen megújult az Office 2010-hez rendelt Office Online is. Bár egyelőre nem működik rendesen, azért ígéretesnek tűnik.

msoweb2010

A végére hagytam legnagyobb szívfájdalmamat, a OneNote programot, amelynek 2003-as változata maga a csoda, azóta viszont folyamatosan csak butítják szegényt, ahelyett, hogy erősítenének rajta. Bár azt el kel ismerni, hogy a 2007-es változathoz képest sokkal jobban használható. Ez egy "sárga cetli" program, amíg a tálcán csücsül, teljes méretre nyitva viszont egy rendkívül sokoldalúan használható jegyzettömbbé válik.

one20101

one20102

Summa-summarum: az új Office csomagnak lesznek előnyei, de korántsem akkorák, ami miatt meglévő Office 2003 vagy 2007 verziónkat érdemes lenne lecserélni. A bétaverzió működik Windows XP SP3 alatt is, valószínűleg a végleges változat is fog. Annyit tennék még hozzá, hogy a teljesítményre semmi ok panaszkodni, mert stabilan és gyorsan futnak a programok.

Szólj hozzá

microsoft béta teszt beta office bétateszt 2010