2010. júl 02.

Igen, médiatörvényt akarunk!

írta: Mark yhennon
Igen, médiatörvényt akarunk!

Fura dolgok történnek mostanában Ithakában. Viktor király (ezen a néven az első; elseje alkalmából tegnap meg is ünnepeltem a névnapját, és augusztus elsején sem mulasztom el) és hordája bandája csatlósai kutyái talpnyalói elvbarátai meghökkentőbbnél meghökkentőbb, egyszersmind hülyébbnél hülyébb, ugyanakkor aggályosabbnál aggályosabb törvényeket hoznak.

 

Naiv lélekként szeretném azt gondolni, hogy csak a határokat feszegetik, hogy meddig mehetnek el a 2/3-os felhatalmazásukkal. Például Viktorka bepróbálkozott azzal, hogy ő majd "speciálisan magyar" szemléletmód szerint fogja az IMF hiteleket és a gazdaságot kezelni, de Brüsszeli látogatásakor ettől nagyon gyorsan eltanácsolták.

király
 
Sebaj, mert nehogy már az EU ugassa a magyar GDP-t, kitalálták, hogy mostantól mindenki 50 liter jómagyar (lásd még: pancsolt) pálinkát főzhet otthon, adómentesen, legálisan, elméletileg saját használatra. Az elmúlt húsz évben végre sikerült a hamisított és metil-alkohollal szennyezett pancsolmányokat nagyrészt kiszorítani a piacról, ezzel némileg helyrebillentve a(z igazi) magyar pálinka renoméját, de most majd ismét lehet bármire ráaggatni a pálinka nevet (ami valaha látott gyümölcsöt, ha egyáltalán).

Nos, kedves Feleim, ezt megszavaztuk, bár az nem derült ki számomra, hogy mennyi időközönként vonatkozik ez az 50 liter. Lehet, hogy naponta, hetente, kormányzati ciklusonként vagy gyümölcsféleségenként, esetleg attól függően, hogyan változik az import/export mutatója, mert ha rosszul, akkor az 50 liter × 10 millió állampolgár (500 millió liter) pálinkát azonnal eladjuk exportra, adómentesen. Kíváncsian várom, hogy mikor jön a bortörvény, ami előírja, hogy mindenki egy hordó bort állíthat elő, gyakorlatilag bármiből, ami van kéznél (hegyvidékeken szőlő, Alföldön gumicsizma).

Viszont erre még az ember fia legyint, de a beterjesztésre kerülő médiatörvény mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az, hogy a sajtó és média csak azt írhatja, amit központilag kiadnak neki, eddig is megszokott volt. Viszont megjelent a 21. század médiája, a blog, amely korlátok nélkül közölhet szinte bármit. Ha elfogadásra kerül az új törvény, akkor már nem így lesz ez. Mert a bloggereknek be kell majd fáradnia a Blogügyi Hivatalba, ahol kapnak egy blogger-igazolványt, amelynek birtokában majd blogolhatnak. Attól függően, hogy milyen minőségű és (az aktuális politikai vezetésre vonatkozó) tartalmú bejegyzéseket közölnek, fog az adóalapjuk és a hitel törlesztőrészletük változni. Mivel a törvény minden bloggerre vonatkozik, így majd felkérjük a német, amerikai, és kínai (a teljesség igénye nélkül) bloggereket is, hogy szíveskedjenek befáradni a Hivatalba, és ott kiváltani az igazolványt, ellenkező esetben kénytelenek leszünk a blogjaikat blokkolni. És ha valaki ezt úgy értékeli, hogy ez az eljárás már-már hasonlít a kínai vagy orosz modellre, azt természetesen börtönbe fogják zárni, mert az mégsem járja, hogy itt mindenki azt mond, amit akar.

Amúgy ez a törvény teljesen korrekt. Azt remélem, hogy a bloggerek adatai teljesen nyilvánosak lesznek, mert én például nagyon kíváncsi lennék arra, hogy ki az a szemétláda blogger, aki
a) Mark'yhennonról eddig még egyetlen postot sem írt
b) van annyira hazaáruló, hogy tejfölös pacalpörkölt receptet tesz közzé szemérmetlenül
c) technológiai blogjában feltehetően ipari kémkedés útján megszerzett technológiai információkat közöl
d) aljas módon véleményt nyilvánít a hazai (amúgy csodálatos, fantasztikus, mesés, pompás és ragyogó) közállapotokról
e) egyéb, ide értve bármit, ami éppen a jogalkotó eszébe jut.

A törvény később benyújtandó, egyelőre kidolgozás alatt lévő részében a bloggerigazolványt kiváltja majd a bloggerjelvény, amelynek segítségével az ÁVH (úgy is, mint Alkotmányvédelmi Hivatal) hosszú, fekete bőrkabátban grasszáló ügynökei azonnal látják majd, hogy ki milyen bűnökért üldözendő. Az alábbi ábra segíthet neked is eldönteni, hogy melyik kategóriába tartozol. Később természetesen ki lesz ez majd bővítve szükség szerint, de egyelőre ezekre van nagy szükség, és komoly igény.

 

Oszt' jónapot!

Amúgy érdekelne, hogy mi lesz a következő. Például: május elsején mindenki köteles lenne felvonulni az Országház előtt, miközben azt skandálja, hogy "Éljen Rákosi Viktor!". Vagy: kötelező lenne elhelyezni minden osztályteremben egy keresztet, és fölötte Tömjén Zsolt arcképét. Az igazság az, hogy én a csadort is kötelezővé tenném, elvégre az mégsem járja, hogy itt mindenki olyan (amúgy külföldi import) ruhát visel, amilyet csak akar. Nőknek csador, férfiaknak burnusz, egyenesen a baráti Iránból importálva. Szerintem ez alapvető egy demokráciában.

Előre a béke útján, el'társak!

Szólj hozzá

blog blogger politika fidesz ávh médiatörvény igazolvány