2010. júl 20.

Orbán különös magatartása

írta: Mark yhennon
Orbán különös magatartása




Orbán különös magatartása címmel jelent meg egy cikk a Le Monde című francia lapban. Az alábbiakban a teljes cikk magyar fordítása.

 

 

A közösségi szolidaritás kötelez. Az európai adófizetők biztosítják az Európai Unió egyik tagjának, a csőd szélére jutott Magyarországnak a talpra állását. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valuta Alap 2008 végén 20 milliárd eurós hitelt nyújtott Budapestnek. Ez lehetővé tette, hogy az euróban súlyosan eladósodott ország, amely mellesleg nem tagja az euró övezetnek, szembenézhessen a határidőkkel. Ez jó.

Magyarországnak sikerült elkerülnie a „görög helyzetet”, ami arra szorította volna, hogy adósságáért magas kamatokat fizessen. Fölösleges lett volna a magyar drámából athéni drámát kreálni.

A kölcsön föltételeit, - mert természetesen voltak ilyenek – megtárgyalták a magyar szocialista kormánnyal. Kemények voltak, de inkább kevésbé olyanok, mint amilyeneket az IMF korábban a megtámogatott egyes balti országoknak kötött ki. Ennek ellenére a Budapesten hatalomra jutott új kormányzati csapat, a konzervatív Fidesz úgy látszik, szabadulni igyekszik tőlük. Veszélyes helyzet.

Minden arra mutat, hogy Orbán Viktor az új miniszterelnök meg akarná szegni az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valuta Alapnak adott szót. Mindenekelőtt a magatartás: Orbán nyílt szemérmetlenséggel inzultálja a hitelezőket. Az IMF júliusban Budapestre küldte küldöttségét, hogy a rendbetételhez Orbán kormányával befejezze az első becsléseket. Nem tudta megtenni. A kormányfő inkább Dél-Afrikába ment világbajnoki meccset nézni. Az IMF-csapat nem juthatott hozzá számokhoz, és nem kapott világos válaszokat. Szerepvesztve tért vissza Washintonba.

A további viták témái: az áprilisi választási kampányban a Fidesz adócsökkentési ígéreteket tett, amelyeket az IMF teljesíthetetleneknek minősített. Ráadásul Orbán a budapesti gazdasági és pénzügyi ellenőrzői kulcsposztokba a maga embereit helyezte. Simor Andrást, a Nemzeti Bank elnökét lemondásra akarja kényszeríteni. A pénzügyi ellenőrző szervezet élére Domokos Lászlót, egyik hívét ültette, aki Fidesz parlamenti képviselő, ennél fogva a magyar törvények szerint sem felel meg a tisztséghez szükséges pártatlansági követelményeknek.

Folytassuk? Ítéljük el Orbán törekvését, hogy országára „Fidesz-államot” erőltessen rá? Az egész államapparátusban hajszába kezdtek az előző kormányzat funkcionáriusai ellen. Orbán a középületekben kifüggesztette a „Nemzeti Egyetértés Nyilatkozatát”, mintegy pártkiáltványt. A miniszterelnöknek megvan a magán sajtója, de olyan törvényt akar kikényszeríteni, amely ellenőrzés alá helyezné a közmédiát is. A szélsőjobboldal ellen indított küzdelem jegyében, ez a keresztény konzervatív szemrebbenés nélkül hízeleg a magyar nacionalizmusnak.

Elfogadható ez olyan országtól, amely januártól az Európai Unió elnökségét tölti be? Orbánt figyelmeztetni kell arra, hogy Magyarország olyan klubnak a tagja, amelynek követelményei vannak.

Magyar forrás

Szólj hozzá

média sajtó francia orbán hír viktor le monde