2011. feb 01.

Botero kiállítás

írta: Mark yhennon
Botero kiállítás

Botero kiállításon voltam.

 

 

Ha teheted nézd meg, mert nagyon vicces a kiállítás. Abszolút laikusként és hozzánemértőként azt tudom mondani, hogy egy egészen rendkívüli formavilágot képvisel a festő. A kerekded formák, az "elhízott" szereplők a képen félreismerhetetlen sajátosságai Boterónak. A magam részéről nem kevés társadalomkritikát véltem felfedezni ebben a momentumban, de persze az is lehet, hogy csak a saját ideáljait festette meg.

A kedvenc képem a Vatikáni fürdés című festmény volt, íme:


Erről hoztam egy képeslapot is. Ha érdekelnek a kritikák, a művész élete, meg hasonlók, akkor itt tudsz utána nézni.

Fénykép0902
A Szépművészeti Múzeumban lévő kiállítás különlegesen pikáns része volt, hogy egy 800 évvel korábban készült Ádám és Éva portrét tettek Botero Ádám és Éva gömbölyded, kifejezetten kövér alakjai mellé, ezzel még tovább fokozva azt a rendkívül éles kontrasztot, ami a megszokott festészeti irányzatoktól a legmesszemenőbbekig megkülönbözteti Boterót. A vékony, mai szóval élve: sportos Ádám, és a női magazinok címlapjáról jól ismert idomú Éva alak mellett a gömbölyded formákkal bíró Botero-Ádám és Botero-Éva nagyon mulatságosnak tetszik.

05_banyo
Az ezzel együtt futó Lucien Hervé fotókiállítás is nagyon érdekes, látványos, mindenképpen érdemes megnézni, és a Hervé életét bemutató videót végignézni, mert nagyon szórakoztató (itt a szórakoztató nem azt jelenti, hogy Nyalóvilág stílus, hanem érdekes).

04_vatikan_banyosu
Zárás előtt még bementünk az egyiptomi kiállítást is megnézni, hát erről sajnos nem tudok ilyen jó véleményt mondani. Számomra kifejezetten kiábrándító volt, de lehet, hogy csak túl sokat nézek trévét.

További képek itt...

Szólj hozzá

festmény kiállítás művészet múzeum festészet szépművészeti botero