2011. jún 14.

Megkülönböztető jelzés: Indiai Rúpia

írta: Mark yhennon
Megkülönböztető jelzés: Indiai Rúpia

Új szimbóluma van az indiai Rúpiának.

 

A sztori 2010. júliusáig nyúlik vissza, amikor az indiai vezetés elhatározta, hogy egy könnyen azonosítható, egyedi szimbólumot rendel valutájához. "Ez egy nagy megnyilatkozása az indiai valutának. A szimbólum fokozza a pénz egyediségét és identitását a devizák közt, és tovább hangsúlyozza az erőt és az indiai gazdaságnak a globális piacon betöltött szerepét" - közölte (akkor) az (indiai) informatikai és hírközlési miniszter.



Akkoriban lehetett szavazni is a tervezetekre. Mostantól azonban az indiai Rúpia saját szimbólummal büszkélkedhet, akárcsak az USA-dollár, az angol Font, az Euro, a japán Yen és az orosz Rubel.



A hír aktualitása, hogy a Microsoft Office (2003) csomag a KB2539581 (MSO 2010: KB2523113; ill. MSO 2007: KB2539530) számú frissítés telepítését követően képes kezelni ezt a szimbólumot, így gyakorlatilag hivatalosan is elismert, elfogadott és használható pénznem-szimbólummá válik a Rúpia jele.

Zárójeles megjegyzés: kíváncsian várom azt a napot, amikor
a) a Forint helyett Euro-t fogunk használni, vagy
b/1) a Forint is hasonló megfontolásból saját jelzést kap, illetve
b/2) milyen agyament, hajmeresztő ötlettel rukkolnak elő az illetékesek.
Természetesen a racionalitásokat figyelembe véve nyugodtan alszom, mert ez nyilvánvalóan sosem fog megtörténni. Zárójel bezárva.

Szólj hozzá

india pénz jel jelzés szimbólum rúpia