2011. aug 15.

Gondolatok Európa gondjairól

írta: Mark yhennon
Gondolatok Európa gondjairól

Soros: Görögország és Portugália lépjen ki az EU-ból
‎"A görög probléma annyira félre lett kezelve, hogy jelenleg a legjobb megoldás a kilépés lehet" - mondta az amerikai nagybefektető a Spiegel magazin vasárnapi számában. "Az Európai Unió és az euró túlélné ezt"- tette hozzá.

 

Mark'yhennon véleménye szerint bármely tagállam kilépése vagy kidobása az EU-ból és/vagy az euró-zónából az összeurópai szövetség azonnali végét jelentené, ráadásul mindörökre. Soros György elmúlt néhány napban tett, időnként egymásnak ellentmondó nyilatkozatai kizárólag a zavarkeltést szolgálják. Inkább söprögethetne a saját háza táján. Miért nem inkább azt javasolja, hogy New York szövetségi állam lépjen ki az (amerikai) Unióból?

Az a meglátásom, hogy ha most elengedjük egymás kezét, az egyrészt világháborúhoz fog vezetni. Másrészt nem csak akkor kell kiállnunk egymásért, amikor megy a szekér, és fél euróért lehet gyrost kapni a görög tengerparton. A páneurópai eszme egyébként sem újkeletű, de nagyon sokáig tartott, míg megvalósult. Azért valósult meg, mert az európai népek akarták ezt. Ha úgy tetszik a Zemberek akarták.

Az más kérdés, hogy túlságosan bürokratikus lett az egész, amin változtatni kéne. Az megint más kérdés, hogy a bankok, akik a válságot okozták a felelőtlen gazdálkodásukkal miért kaptak állami pénzt, mikor még mindig nyereségesek.

És az megint más kérdés, hogy egy szövetség három alappilléréből kettő még mindig hiányzik: egységes külügy, hadügy. Sajnos a pénzügy sem az igazi még. De a jelenlegi krízis páratlan lehetőséget biztosítana mindezek megvalósítására, ha az akarat meglenne. A társulás előnyös. Előnyös a maga társulása Kanadának, az USA-nak, az Orosz Föderációnak, a Kínai Népköztársaságnak, és számtalan további szövetségi berendezkedésű országot lehetne még példaként hozni.

A líbiai konfliktus azt is megmutatta, hogy a viszonylag erősen felfegyverzett országok mivel tudnának játszani. Franciaország Mirage gépekkel pl., amikhez viszont nincs rakéta. A németeknél ugyan van rakéta, de nincs flotta. Meglehet, hogy a Bundeswehr az orosz haderő után a legjobban felszerelt, de a kettő közt a különbség sajnos nem árnyalatnyi, hanem meglehetősen látványos. Magyarországnak is van 15 bérelt Gripenje, de még sosem próbálták őket harcban. Szedett-vedett egy banda, az a helyzet. A kérdés, hogy ha ezekkel a harci eszközökkel egymásnak esünk, az kinek lesz jó? Előnyösebb volna inkább egy közös, jól felszerelt haderőt kiállítani a külső fenyegetések ellen. Mint amilyen pl. a világtengereken garázdálkodó kalózok, stb.


 

 Egy idézet a végére:
"Kezet csak megfogni szabad. Elengedni vétek! Eldobni átok! Egymásba simuló kezek tartják össze az eget s a világot."

Szólj hozzá

eu györgy európa bank unió válság soros