2013. júl 07.

Nyitottak vagyunk - Pride

írta: Mark yhennon
Nyitottak vagyunk - Pride

nyitott500_1373176489.png_500x313

A Pride-ról továbbra is az a véleményem, hogy Magyarországon önmagában nem működhet. Korábban a Budapest Parádéval együtt volt a melegfelvonulás, ahol valóban megmutatkozott a nemzetben élő sokszínűség. A Wikipédia szerint szponzoráció hiányában maradt abba a Parádé, ám az idei év reményteli a jövőre nézve: cégek jelentek meg a Pride-on. 

Köztük olyan cégek, amelyek megtehetik, hogy akár egy (jelentéktelennek nem nevezhető, ám szabad szemmel is jól) látható összeggel esetleg megtámogassanak egy nagyobb rendezvényt is. Kimondom nyíltan: azt remélem, hogy a közeljövőben, talán már jövőre újra lehet Budapest Parádé. Ahol nem csak a köcsöglistán szereplők vonulhatnak táncolva, hanem bárki, a zenei és/vagy kulturális igényének megfelelő kamion mellett. Azt hiszem, ez volna ma az egyetlen lehetőség Magyarországon, hogy valóban közelebb kerüljünk egymáshoz. 

Apropó: Mark'yhennon is (of course) felkéredzkedett a Nyitottak vagyunk honlapjára. A blogom URL-jét ugyan elírták, mert már vagy 2 éve nem a Blogteren  blogolok (nálam be sem töltődik már a Blogter, sajnos), hanem itt, de sebaj, a szándék a fontos. Számomra új, de nagyon jó érzés olyan cégek mellett megjelenni, mint a Google, Microsoft, HVG. Index, Oázis, stb., a teljesség igénye nélkül. 

És itt egy kis (nagy) csalódás: hiányolok más nagy cégeket, mint például a legendásan sok meleget foglalkoztató mobilszolgáltatókat, a (statisztikailag feltehetően szintén sok meleget foglalkoztató) áruházláncokat, stb., ez is a teljesség igénye nélkül. Talán majd jövőre lesz valamennyi vér a pucájukban...

Még egy gondolat: az Index újságírója gyorsan körbekérdezett az Országgyűlésben, a kormánypárti politikusok közt, hogy valaki (bárki) jön-e a felvonulásra. A sok faszság mellett Rogánnak volt egy nagyon jó meglátása: Ő úgy tekinti, hogy " a homoszexualitás magánügy [...] mindenkinek joga van felvonulni vagy távol maradni. [...] Nem vitatom el senkitől az előző jogot, de [...] ne vitassák el másoktól a másik jogot."
És itt most tekintsük el attól, hogy kormánypárt vagy sem, hogy Viktor király (és királynő is egyben, ezen a néven a Zelső) nyilván megtiltotta vagy nem adott kifejezett utasítást arra, hogy szabad/tilos részt venni a felvonuláson, ezért beszélt minden kormánypárti politikus lózungokat. De Rogánnak igaza van ebben. Nem kell az embereket baszogatni. Kapott meghívót. Ha akar jön, ha nem akar nem jön. Az senkinek nem jó, ha kényszerből jön és nem érzi jól magát, esetleg undorodik, és emiatt feszélyezett. Inkább ne jöjjön. Majd elolvassa a holnapi újságban, aztán van egy éve arra, hogy kitalálja, jövőre akar-e jönni vagy sem. Nem szerencsés ennyire agresszívan nyomulni egy ilyen súlyú, ennyi embert érintő kérdésben. 

 

 

Szólj hozzá

budapest politika pride melegfelvonulás