2006. ápr 24.

Árvízi választás

írta: Mark yhennon
Árvízi választás

Elhangzott az árvíz átvonluása során akár csak egyszer is, hogy "nincs most erre pénz"? Németországot gyakorlatilag elmosta a Duna. Most Szerbiát és Romániát is elmossa. Egyetlen ország van, amelyet nem hogy nem mosott el, de minimális károkkal megúszta. Persze lehet mindent jobban, szebben, gyorsabban... csinálni.

Vége a dalnak. (Egy Országgyűlési választás margójára)

Hál'istennek ezt is túléltük, a politikusok most már legalább minket nem baszogatnak a hülyeségeikkel. Nem kell többé meghallgatni, hogy nem létező vagyonokat kik kapnak meg, ha éppen ők kerülnek hatalomra.

Azonban a nagy örömködés/szomorkodás (kinek-kinek lelkiismerete szerint) közepette ne feledkezzünk meg néhány dologról.

A költségvetés hiánya óriási. A (remélhetőleg mihamarabb megalakuló) kormánynak lesz dolga bőven. De hogy alakulhatott ki ekkora hiány? Az ellenzék ezt is pártja győzelme érdekében próbálta felhasznállni, de nényány apróságot azért ne felejtsünk el. Például azt, hogy a tavalyi évre szóló ÁFA-visszatérítések 25%-osak, idén viszont már csak 20% az ÁFA bevétel! Ugyanakkor ne feledjük azt sem, hogy árvíz van. Nem is akármekkora. Igazából erről szeretnék néhány szót itt képernyőre vetni.

Kiöntött a Duna. Az elmúlt 100 év legmagasabb vízállásával keresztülvonult az országon. Végezzünk összehasonlítást, mert a Duna nem csak Magyarországon folyik keresztül. Németországot gyakorlatilag elmosta a Duna. Most Szerbiát és Romániát is elmossa. Egyetlen ország van, amelyet nem hogy nem mosott el, de minimális károkkal megúszta, és ez nem más mint Magyarország.
Kiöntött a Tisza is. A Dunával egyesülve visz magával mindent. Kivéve Magyarországot. Inne ugyanis nem sok mindent vitt magával. Jobbára csak az amúgy is menthetetlen házakat, tanyákat. De embert nem. A honvédségnek és a védekezésben részt vevő többi személynek még arra is van gondja, hogy a háziállatokat mentse.

Ezért amikor hiányról beszélünk, ne felejtsük el, hogy igen ínséges idők járnak az ország egyes részeire, és ez nagyon sok pénzbe kerül. Apropó: pénz. Elhangzott az árvíz átvonluása során akár csak egyszer is, hogy "nincs most erre pénz"?
A válasz: nem. A kormány minden támogatást megadott a védekezéshez. A kormány a kampány idején se feledkezett el az ott dolgozókról. Büszkék lehetünk, hogy bár Országgyűlési választások voltak közben, a hatalom élt az eszközeivel, és megóvta az értékeket. Utalnék vissza Németországra: ott nem volt most kampány, mégis mindent elvitt a víz.

Persze lehet mindent jobban, szebben, gyorsabban... csinálni, de ne felejtsük el azt sem, hogy Romániában lett volna idejük felkészülni a Duna és a Tisza egyesült áradására, mégsem tettek semmit, ezért ott az ár levonulása után csak tarló marad. Mi folytathatjuk tovább meglehetősen nyugodt körülmények közt az életünket.

Szólj hozzá

politika választás árvíz