2006. máj 12.

Zöldséget kívánok

írta: Mark yhennon
Zöldséget kívánok

Mióta kitavaszodott, alig eszem húst. Egyáltalán nem kívánom.<P align=justify> </P> <P align=justify>Annak nyilván oka van, hogy az ember megkíván ezt-azt. A szervezet tudja, mire van szüksége. </P> <P align=justify> </P> <P align=justify>Télen kézenfekvő a kalóriadús étrend és a savanyúkáposzta, mint a (sokszáz éve) természetes vitaminforrás (székelykáposzta), míg tavasszal még nincs akkora választék, a veremből előkerül a télálló alma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé (kicsit fás ugyan), burgonya, fejeskáposzta, a frissen zöldellő újhagyma, a nyár végén lefagyasztott szemesgyümölcsök (málna, eper, ribizli) és befőttek (körte, barack).</P> <P align=justify> </P> <P align=justify>Aztán eljön a nyár, és végre mindenből van bőségesen. Ezerféle gyümölcs, zöldség, friss fűszernövény, az ízek, színek és illatok szédületes kavalkádja.</P> <P align=justify> </P> <P align=justify>Ősszel pedig megjelennek a csonthéjas termésű gyümölcsök és olajos magvak, hogy felkészítsék az állatokat a télre.</P> <P align=justify> </P> <P align=justify>Igazából én most nem ngyon eszem húst. Egyszerűen zöldséget kívánok. Sárgarépát minden mennyiségben; holnap újhagymát eszünk meg spárgát, tökmagolajjal (hogy jó legyen a prosztatánk :)) állítólag sült csirkecombot is, bár azt most nem kívánom, dehát ha már egyszer megsütötte... majd kotyvasztok alá valami párolt zöldséget. (Szörcs... csorog a nyálam, azt hiszem ideje lesz aludni, mielőtt minden zöldet megeszek a házban.)</P> <P align=justify> </P> <P align=justify>De vigyázat! A külföldi, génmanipulált gyümölcsök, amelyeknek nem most van az érési ideje veszélyesek lehetnek. Fogyasszuk azt, amit kívánunk, de tartsuk szem előtt az <A href="http://www.balintgazda.hu/szuret01.php">évszakok és a hónapok sajátosságait</A> is.</P>
Szólj hozzá

tavasz