2006. sze 19.

Előzmények

írta: Mark yhennon
Előzmények

Sokat gondolkoztam, hogy írjak e egyáltalán ehhez az egész cirkuszhoz. Írtam. Nem elemzem a történteket, azt már megtették. Inkább nézzük azt, hogy mi vezetett idáig.

 

Azok számára, akik értelmezik is a híreket, nem csak fogyasztják, nyilvánvaló kell legyen, hogy a vértelen rendszerváltoztatásnak nem csak áldásos hatásai vannak. Mondhatni túl simán ment az átállás. Aminek meg is lett a következménye.

 

Máig nem világos, hogy ki volt pufajkás, náci, ÁVO-s, stb. Ezzel gondolom a hócipője tele van mindenkinek, főleg a Medgyessi-féle D-209 ügy óta. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Ez az ország 16 éve nem képes szembenézni a múltjával, hazugságban él a jelenében, és nincs jövőképe.

 

Egy totálisan értékrend nélküli, összezavarodott, tanácstalan, kilátástalanságban élő emberekkel megtöltött völgy az egész Kárpát-medence. A közélet régóta egy posvány, amelyből nincs kiút. A politika pedig egy trágyadomb, ahol a világ politikusainak legalja játssza el kiskakas szerepét.

 

A hazugságpolitika eddig működött. Úgy tűnik, Gyurcsány besokallt. Elég sokáig tartott, mert én például már 8 évvel ezelőtt besokalltam az egésztől. Kezdve azzal, hogy a szemem előtt lopják szét a közvagyont (pl.: Caola gyár eladása "jelképes" 1 Ft-ért, Ezüsthajó Kft, Országimázs Központ, 50%-os béremelés fedezet nélkül, Combino, stb.), át azon, hogy minden vezető beosztásban lévő személy pillanatragasztóval rögzíti magát a székéhez, és onnan többé nem lehet kirobbantani, tovább azon, hogy egy épkézláb döntést nem képes meghozni a kormány (pl.: régiórendszer kiépítése - megyerendszer eltörlése, egészségügyi reform) egészen odáig, hogy folyamatosan leépítik a tömegközlekedést és helyette autózásra buzdítanak boldog-boldogtalant ám mellé képtelenek normális infrastruktúrát kiépíteni (bár ez akkor sem indokolja, hogy minden jött-ment autóval járjon).

 

Gyülemlett a feszültség. A Bokros-csomagot már kihevertük (1995), és Kupa reformjait is túléltük anno. Utána a FIDESZ szétlopta az összespórolt vagyont, majd a Medgyessi kabinet saját magát hozta olyan helyzetbe, hogy hitelekből kellett teljesíteni a választási ígéreteket. Utána a belső hatalmi harcok miatt az SZDSZ asszisztálásával puccsot hajtottak végre az MSZP-n belül, minek következtében egy bukott sportminiszter (emlékezzünk csak: Medgyessi kirúgta Gyucsányt az ISM éléről!) lett az ország atyja. Ha ez még nem elég baj, az országgyűlés megtalálta a legszerencsétlenebb figurát a köztársasági elnöki posztra: Sólyom Lászlót.

 

Mindemellett Tocsik ügy, PostaBank ügy, VICO és egyéb maffiás ügyek, amelyek közt szinte egyetlen olyat sem találunk, amelyben ne lett volna benne valamelyik politikus keze. Bár az is előfordult, hogy koprodukcióban csinálták a szarságot.

 

A rendőrség közben többször bebizonyította, hogy vezetői alkalmatlanok még arra is, hogy egy villamosmegállót megvédjenek, nemhogy egy kétmilliós fővárost. Csupa pancser, impotens kretén a kormánytól az utolsó hivatalnokig mindenki, aki az államigazgatásban dolgozik. Ezért az államigazgatást nyugodtan zárójelbe tehetjük. Nincs államigazgatás. Ami van, az egymástól függetlenül, de a kormánytól függően működő, egymásnak ellentmondó törvényeket betartatni akaró hivatalok tömkelege. És napról napra több lesz. Már-már MLM, vagy ha úgy tetszik: piramisjáték-szerűvé válik az egész.

 

Hiszen, ha egy senkiből hirtelen valaki lesz, akkor viszi magával a pereputtyát, beltenyészet alakul ki, utána már csak az uram-bátyám viszony szerint lehet az új hivatalba bekerülni. Nem számít, ki mihez ért, az a legjobb, ha semmihez. És ugyanez áll a felsőoktatás tanárjaira, a közlekedésszervezőkre, a BKV-ra, az MTA-ra, és az összes minisztériumra, közhivatalra, jegyzőkre, földhivatalokra is.

 

Elég volt. Az M.kir.TV pedig ismét leszerepelt. A saját székházuk ostromát nem tudták közvetíteni! Ha az RTL székházat ostromolják, Marsi Anikó biztos ott tüsténkedett volna a huligánok közt.

 

A rendőrségről pedig továbbra sem változott a véleményem: pancserek. Emlékezzünk vissza, amikor az FTC szurkolók berontottak valamelyik meccsre (segítsetek ki, nem vagyok nagy sportnéző), megverték a hazai és a vendégjátékosokat, felgyújtották a villamosmegállónál lévő oszlopon a falragaszokat: a rendőrök ugyanolyan hülyén és értetlenül bámultak ki a fejükből, mint most.

 

Reform kell. MOST! Nem a tetejét kell simítgatni. Többé az már nem elég. Az egész magyar "demokrácia" egy hamvába holt elképzelésre alapul. Azonnali, átfogó, mindenre kiterjedő reformok kellenek. Ésszerű törvények, közérthető, követhető, tiszta politika és közélet.

 

Leszögezném, hogy a rendbontásnak ez a formája, amely tegnap történt mindenhol és mindenkor elítélendő, és semmi esetre sem követendő magatartás, de azt is figyelembe kell venni, hogy az emberek bizalma elfogyott, türelmük is a végéhez közelít. Fásultság, érdektelenség helyett be kell vonni az embereket a közéletbe, hogy ne csak tehetetlen szemlélői, sőt: szenvedői legyenek, hanem részt vállalhassanak benne. Ennek a lehetőségnek a megalkotása, törvénybe foglalása a kormány kezében van.

 

Csak az a gond, hogy a kormány is impotens.

 

 

Szólj hozzá

politika közélet orbán gyurcsány gyújtogatás tüntetés anarchia beszéd lázadás mtv-székház