2006. nov 19.

Karácsonyi lázcsillapító - 2. rész

írta: Mark yhennon
Karácsonyi lázcsillapító - 2. rész

Az isten szerelmére könyörgünk, vegyél fel hitelt!

A pszichológiai hadviselés új dimenziókat nyitott a termékek eladhatósága terén.

Hiszen, ha nincs pénz, a bank szívesen ad kölcsön. A plakátokon fennen hirdetik, hogy "tulajdonképpen" 0%-os hitelre. (Korábban már felvázoltam a lakáshitelek kapcsán, hogy 3% az valójában 300%, akkor egy hozzáértő letorkollt, hogy nem értek hozzá, de lássuk mi a helyzet az áruvásárlási hitelekkel.) Szóval, a "tulajdonképpen" vagy: "akár" 0% az valójában 17-30%-ot jelent. csak el kell olvasni az apróbetűs részt. Kevés olyan hitel van, ahol valóban 0%-os kamatra lehet felvenni hitelt. Ez lehet, hogy a futamidőből adódik, de lehet, hogy ha az ember első ránézésre látná, hogy mennyi az annyi, akkor meg se fordulna a fejében ilyen badarság. Hogy ki van írva a THM? Egy 1000 pontos 0% felirat mellett egy 48 pontos betűméretű THM nem kimondottan feltűnő. Miért nem írják inkább azt akkorával?

Igen, pszichológiai hadviselés. A pénztárcánk ellen.

Mert ugye, egy igazi anya (karácsonykor sem) ad a gyerekének az olcsó kekszből vagy csokiból, csak és kizárólag a legdrágábbat veheti meg, mert a gyerek valójában hülye, és csak így lehet biztosítani arról, hogy anyukája tulajdonképpen szereti őt. És az anyuka csak akkor gondoskodó igazán, ha a Barbie mellé azonnal megveszi Kent, Priscillát, Juliskát, Mariskát és az egész istállónyi lovat, akik így együtt már nem lakhatnak az utcán (szőnyegen), ezért saját ház kell nekik, meg autó, meg füves rét, stb, stb.

Nemrég Csányi Sándor zokogva nyilatkozott, hogy vége a hitelezés aranykorának. Az meg sem fordult a fejében, hogy változtasson az OTP üzletpolitikáján.

A számítástechnikai piacon mostanában nagy a pangás. A vásárlók leginkább a konzolokat keresik, ezek közt élen jár a Microsoft XBox 360, mert a Sony Playstation 3-ja nagyon sokat késett az állandó problémák miatt. Ráadásul a Sony-nak amúgy sem volt valami sikeres éve. Volt ugye az emlékezetes rootkit-botrány (erre egyébként a Microsoft bejelentette, hogy az ingyenes Defender el tudja távolítani egy frissítés segítségével a rootkiteket), és nemrégiben az akkumulátor-botrány. A Playstation 3 pedig csak jövő év első negyedének végén érkezik Európába, emellett jóval drágább a Microsoft termékénél, és ezért mindössze csak annyi pluszt ad, hogy Blu-Ray lemezeket is lejátszik. Ennyit a konzolháborúról.

A számítógépek és laptopok piacán a kereslet meglehetőse alacsony a kínálathoz képest. A jelenleg kapható termékek többsége kifutó széria, ugyanis nem viseli a "Windows Vista™ Capable" logót. A Vistára azonban még várni kell egy kicsit, jelenleg az Realase Candidate (RC1), azaz kiadás előtti változat van "forgalomban", amelyet bárki letölthet kipróbálás céljából, és június 1-ig ingyen, korlátlanul használhat. Aki tehát új gépet akar vásárolni, az vár, mert fölöslegesen nem vesz meg egy XP-s gépet, amihez később (ha azt szeretné használni) vennie kell egy másik operációs rendszert.

Így a jelenlegi karácsonyi vásárlási láz eltolódik a mosógépek, tévék, légkondicionálók, és egyéb hasznos vagy haszontalan dolgok felé, amire érdemes vagy szükséges felvenni hitelt.


Szólj hozzá

karácsony diliház