2007. ápr 08.

A rossz bor

írta: Mark yhennon
A rossz bor

Ritkán hallani a rossz borokról. Hát, nekem most volt szerencsém egyhez. Ha valami igazán borzasztót akarsz inni, akkor...


Az egész úgy történt, hogy a mai, húsvét vasárnapi ebédhez felbontottunk egy üveg igazán kitűnő minőségű, spanyol, száraz vörösbort. Amivel nem is volt semmi probléma. Ám a desszerthez valami mást akartunk.

Egy üveg 2005-ös Tokaji Furmint a Tokaj Kereskedőház Zrt.-től jó válazstásnak tűnt, eleinte. Ám már a palack kibontásakor megcsapta az orrunkat a dohszag, ami leginkább arra hasonlít, mikor a kenyér megpenészedik a nylonzacskóban.

Aztán ez szellőztetéssel sem múlt el, a pohárban is kitűnően lehetett érezni. Van ilyen, gondoltuk, dehát azért kár érte, kóstoljuk meg.

A színe, a megszokott aranysárgától eltérően leginkább a pisisárgához hasonlít, és a fények sem úgy törnek meg rajta, ahogy kell. Az íze, mikor megkóstolod, határozottan hasonlít a szürkepenészre. Kicsit még kesernyés is, ahogy az egy rendes penészhez illik. Amikor már azt hiszed, hogy nem érhet több überaschung*, megérzed az utóízét, ami leginkább a tálban két hete poshadó szőlőre emlékeztet.

Összességében egy katasztrofálisan rossz borról van tehát szó, amelyben gyakorlatilag az összes hibát sikerült elkövetni, amit borkészítés során lehetséges. Éppcsak annyi jó tulajdonsága van aennek a 2005-ös Tokaji Furmintnak, hogy nem zavaros. Az lenne a hab a tortán.

Ha tehát valaki olyan jön hozzád vendégségbe, akit utálsz, azt bátran kínáld meg ezzel a borzalommal, és többé színét se fogod látni, de felebarátaidnak ne adj ilyet!

Kellemes Húsvétot!

*überaschung = meglepetés

Szólj hozzá

bor