2007. nov 25.

L'ecsó

írta: Mark yhennon
L'ecsó

Az állatok örökbefogadásáról. 

 

Egy-egy állatokról szóló (rajz/mese)film után az állatkereskedésekben hihetetlen mértékben megnő az adott állatfaj(ta) iránti kereslet. Így volt ez például a 101 kiskutya vetítése után, amikor a dalmatákból szó szerint hiánycikk vált. A történet persze ezzel nem ért véget, mert pár hónappal később ugyanezen dalmaták többsége a menhelyeken végezte.

Egy kutyát kirakni az utcán ma csak nagyon keveseknek okoz lelkifurdalást (azok között, akik kirakják a szűrét), képzeljük el, hogy egy patkány kihajítása mennyivel egyszerűbben megy számukra.

Bárki, aki a gyereke unszolására állatot vásárol, vagy fogad örökbe, már előre számoljon azzal, hogy az állatnak igényei vannak. Ha mégoly kicsik is ezek az igények, de mégiscsak igények. A patkánynál maradva: kell neki egy hely, ahol lakik, kell neki enni és inni adni, és mivel a Tervező úgy alkotta meg a biológiai létformákat, hogy ne csak befelé, de kifelé is jöjjön anyag, a kakit bizony el kell távolítani a lakásból.

Ám ez nem minden. Állatot az (érezni képes) ember azért vesz maga mellé, mert valamilyen előnyre számít tőle. A gondoskodási igényének kielégíthetőségét várja, szeretet akar adni és/vagy kapni, stb. Ám aki csak divatból vesz magához egy élő teremtményt, az sosem fogja megtapasztalni azokat az örömöket, amelyeket egy kis motoszkáló állat okozni képes - még az esetlegesen sok bosszúság ellenére is. Ezért van az, hogy a divat lecsengése után a pár hétre, hónapra örökbefogadott állat az utcán találja magát.

Tévedés azt hinni, és felelőtlenség azt mondani, hogy a patkány az csak patkány, nem számít neki. De. Számít. A patkány hihetetlenül okos állat, amellett rendkívül szapora is. Néhány felelőtlenül kidobott állat egy kisebb várost fél év alatt képes utódaival elárasztani, és utána már nincs lehetőség a visszaszorításukra.

Bár
ezen az oldalon azt állítják, hogy "kedvesnek egyáltalán nem nevezhető", ezt ne higgyük el; legalább annyira szerethető, mint az ember, és ez minden teremtményről elmondható.

Infók a filmről
itt, előzetes megtekintése itt.

Szólj hozzá

rajzfilm patkány l'ecso rat