2008. nov 05.

Sok hússal

írta: Mark yhennon
Sok hússal

A számítógépen időnként felbukkannak olyan párbeszédpanelek, amelyen Abort, Retry, Ignore lehetőségek közül lehet választani. Az Ignore a Kihagy, Figyelmen kívül hagyás lehetősége.


Amikor egy vendég azt mondja, hogy "sok hússal kérem", azt automatikusan figyelmen kívül hagyom. Miért?

Van egy kalkulált ár egy adott mennyiséghez. Ha a mennyiség nő, akkor az ár is nő. A magyar vásárló viszont csak kapni akar, fizetni nem hajlandó érte.
- Nem lehetne egy kicsit több húst? - ha netán mégis erőlködik, egyszerűen közlöm a tényt:
- Semmi akadálya, de azt külön föl kell számolnom.
A reakció az esetek túlnyomó többségében az, hogy akkor inkább jó lesz így is, csak nagyon kevés az, aki vállalja a többért a magasabb árat. Néha még megpendítik, hogy "így is olyan drága", de erre nem mondok semmit. Fölösleges lenne elkezdeni ecsetelni a gazdaság működési elvét.

A mediterrán ételek, pl. a gyros, a rengeteg friss zöldségről szól, kevés hússal, vagy pl. az olasz ételek a sok pasta-ról kis feltéttel, ami csak ízesítésként szolgál. A magyar "átlagember" ha kap egy ilyen gyrost, akkor rögtön lázad, hogy alig van benne hús.

Magyarországon két mértékegység létezik: a sok (több, rengeteg) és a hús. Nem is csoda, hogy ennyi cukorbeteg, elhízott, emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedő ember van itt. (És még képes megkérdezni, hogy "nem nagy a fenekem?")

Néha az az érzésem, hogy nincs is még egy olyan nép a világon, amelyik ennyi húst zabál össze ész nélkül. Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen, csak hús legyen. Köret, netán zöldség nem is kell hozzá.

És bár tudom, hogy nem vagyunk egy tengerparti ország, de azért ma már elérhető lenne (árban is) a hal, de ez a magyar emberben föl sem merül lehetőségként. Oroszországban pl. étezés előtt eldöntik, hogy most hús legyen, vagy hal.

Szólj hozzá

sok hús