2009. jan 02.

Ha akkor MÉMelek

írta: Mark yhennon
Ha akkor MÉMelek

Megint MÉM, ezúttal Talema meghívására (http://talema.blogter.hu/314230/mem_jatek_ha_akkor_elek)

 

(Tényleg kezdek félni, hogy idén csak MÉMelni fogok.)

 

Szóval, ha akkor élek... (nem is olyan egyszerű ez. Magyar tanárom mondta - kitűnő tanár, és nem akármilyen ember volt ő - még érettségire készülés időszakában, hogy az ember nem tudja megelőzni a korát. Csak arról tud írni, beszélni, amit ismer. Én, a középkori önmagamhoz képest valószínűleg sokkal több mindent ismerek, talán ezért nehezebb is megmondani, milyen lettem volna akkor és ott.)

El tudom képzelni magam (a mai értelemben behatárolt) Kínában kuliként, Indiában angolok által elnyomott parasztként, Kongóban bantu vadászként, Európában forradalmárként, Amerikában indiánként egyaránt.

Valahogy nem tudom elképzelni magam uralkodóként azokban a korokban. A múltban. A jelenlegi eszemmel (ami nem sok, de azért nem vészesen kevés) nem tudom elhinni, hogy képes lennék elnyomni másokat pénzért, hatalomért. És nem ijeszt meg a munka, legyen az bármilyen.

A forradalmár kicsit talán kilóg a sorból. Ez olyan nyuszi-forradalmár-féle, aki a háttérből buzdítja a népet, aztán hazamegy, és eszik egy hagymalevest sajtos pirítóssal. =) Nem tudom elképzelni, hogy idétlen eszmékért rohangáljak pl. Párizs utcáin.

 

Más most nem jut eszembe.

 

 

Szólj hozzá

mém ha akkor élek