2009. sze 19.

Filmek

írta: Mark yhennon
Filmek

Az idei évben a Harry Potter sorozat új részét vártam a legjobban a mozifilmek közül.

 

Egyszersmind ez okozta a legnagyobb csalódást is. Elképesztően vontatott, rettentően unalmas, és az igazság az, hogy csak nagyon kevés percben mondható látványosnak. És ha mindez nem lenne elég (most már le merem írni, mert úgyis mindenki látta) Dumbledoor meghal. Igen, a jó öreg Albusnak annyi, meg egy bambi, és ez sem emeli a film fényét. A nagyobb baj az, hogy a drámai hatást sem fokozza. A film befejezése sugallja azt, hogy a ravasz vén róka halála szóra sem érdemes. Hermione és Ron ugyanis biztosítják Harry-t arról, hogy ők bezzeg mindig vele lesznek. Nem úgy, mint egyesek...

Én a moziban nagyon untam magam. Azon gondolkoztam, hogy aludjak vagy menjek ki levegőzni inkább. Úgyhogy a következő részt nagyon össze kell rakniuk az alkotóknak, ha nem szeretnének egy meredeken zuhanó nívó-diagramot látni.

Ellenben a District 9...! Na ez egy nem akármilyen sztori.

Történt (illetve történik majd a közeljövőben) pedig, hogy egy űrhajó érkezik Johannesburg (Dél-Afrikai Köztársaság) fölé, hogy ott lehorgonyozzon, és ott tartózkodjon huzamosabb ideig. Az emberek egy ideig várnak, hogy most mi lesz, aztán mentőakciót indítanak az űrhajóban tartózkodó, a humanoid létformákra a legcsekélyebb módon sem hasonlító lények megmentésére. Miután ez megvan, egy menekülttáborba zárják őket, mert, mint kiderül, menekültek a saját bolygójukról, csak valami miatt itt leblokkolt a hajójuk.

 

A sztori akkor kezd érdekessé válni, amikor az idegenek felügyeletére létrehozott ügynökség (MNU) át akarja telepíteni a menekülttábor idegen lakóit egy új menekülttáborba (ami már megfelel az ENSZ elvárásainak; más különbség nincs a kettő közt). Az akciót vezető ügynök megfertőződik egy anyaggal, amitől maga is kezd átváltozni idegenné. Emiatt elősegíti, hogy az egyik lény hazajuthasson. Persze ez nem megy olyan egyszerűen, hogy "jó napot kívánok, jöttem elősegíteni, hogy hazatérhessen", mindenféle konfliktusokon kell keresztülmenniük. Nem akarom lelőni a poént, mert tényleg nagyon izgalmas, fordulatos, akciódús film, amit mindenkinek érdemes megnéznie, ezért csak néhány észrevételt fűznék hozzá.

Amit rendszeresen, és következetesen figyelmen kívül hagynak minden idegenes filmben, az a mikroflóra hatása az élő szervezetekre. De tegyük túl magunkat ezen, és nézzünk érdemibb dolgokat. Számomra nem volt egyértelmű, hogy egy olyan fejlett faj egyedei, akik a világűrben jönnek-mennek, hogyan képesek a tudásukat elfelejteni egy kis semmiség miatt? Nevezetesen: csaknem kétmillió idegen lény érkezik a Földre, és egyikük sem tudja kezelni a hajót. Nem képesek megjavítani, egyszerűen elfogadják, hogy menekülttáborba zárják őket. Nincs köztük diplomata, aki tárgyaljon az emberek képviselőivel. (Természetesen az emberekben fel sem merül, hogy népszavazást tartassanak a lények közt arról, hogy mit akarnak, hiszen ők egy alacsonyabb rendű faj, akik macskaeledellel táplálkoznak.) Viszont vannak olyan fegyvereik, amelyek annyira fejlettek, hogy genetikai azonosító chip van bennük, ami által csak az idegenek képesek azokat kezelni!

Na hogy is van ez? Csúcstechnológia a köbön, de semmi ész nem társul hozzá? Nem tudják használni? Egyszerűbb lenne a dolog, ha egyszerűen szitává lőnék Johannesburgot, aztán közölnék, hogy mit akarnak, ehelyett leigázott birkaként tűrik a megalázást.

De a film mindettől függetlenül élvezhető, ha az emberi viselkedést figyeljük. Emiatt érdemes végignézni.

Szólj hozzá

film mozi harry potter district 9