2010. ápr 17.

Avatar

írta: Mark yhennon
Avatar

Boldog-boldogtalan az Avatar című filmmel van elfoglalva, én meg még nem írtam róla semmit. Ez így nem maradhat, ezért íme egy kis válogatott semmiség a tőlem megszokott "másfajta" megközelítésben.

 

Kezdjük rögtön a címmel: 2005-ben már volt egy Avatar című animációs film.



Aztán a kék emberkék: Kék emberkék már évtizedek óta szerepelnek filmekben, játékszoftverekben. A legismertebb kék faj talán a Star Wars-ban lévő, (amelynek a nevét majd P.J. Howard kolléga, vagy valaki más Star Wars rajongó elárulja nekünk; közelebbi leírása ennek a fajnak: két hurka jön ki az agyából hátrafelé konyulva, és van egy ilyen jedi mester is). Ennyi a Star Wars-os kékekről.

Játékok közül nem akarom az összest felsorolni, de pl. a Jowood: A Nemzetek című játékában a pimmon faj kék. Tetszés szerint lehet még filmeket és játékokat a kommentekbe írni, ahol kék fajok bukkannak fel.



Itt van aztán példának a Möbius-átjáró című film (2005), amelyben a főszereplő faj nem csak hogy kék, de kezenként négy ujjal rendelkeznek, akárcsak a na'vi-k (akik amúgy indiánul beszélnek - állítólag; sajnos a dakota nyelvvizsgám még folyamatban van, de majd beugrok I. Viktor királyunkhoz egy kis segítségért).




Röhejes amúgy, hogy az Avatarban szereplő na'vi-k kezéről nincs egy tetves fotó sem a neten, úgyhogy elégedjetek meg ezzel a grafikával. Aki látta a filmet, úgy is tudja, miről van szó, aki nem, az nézze meg, és megtudja.

És végül de nem utolsósorban a lebegő Hallelujah hegység. Igazából ez sem hat kifejezett újdonságként. Évek óta megy a franciáknál a Chesseurs de Dragons című sorozat, amelyből 2008-ban film is készült. Abban az egész univerzum lebeg.





A sztorira se mondhatjuk, hogy vadiúj (gyakorlatilag az amerikai filmipar ebből az egy sztoriból él már majdnem tíz éve: gazdag szemétládák, csóró jófiúk, szerelem, valaki meghal, hogy legyen dráma is, aztán Dávid győz Góliát ellenében, és mindenki boldog).




Ami talán némi újdonságot jelent az amerikai filmek sablonosságához képest, hogy a nők itt végre nem csupán megmentésre váró szerencsétlen hülyék, hanem olyan személyek, akik megteszik, amit meg kell tenni (lásd még: Gárdonyi Géza: Egri csillagok).

Végeredményben a film nem lenne túlságosan szenzációs, de a 3D miatt hangsúlyosabb, valószerűbb az egész (megnéztem hagyományos, 2D-ben is, de úgy semmi extra), és ez az, amire Cameron azt üzente a lemezkiadóknak: olyat kell nyújtani a közönségnek, ami miatt elmennek a moziba, vagy éppen hajlandók megvenni a CD-t.

Szólj hozzá

avatar