2010. júl 01.

12.000 elpusztult antilop Kazahsztánban

írta: Mark yhennon
12.000 elpusztult antilop Kazahsztánban

Közel 12000 súlyosan veszélyeztetett Saiga antilopot találtak elpusztulva a múlt héten az urali populációban Nyugat-Kazahsztánban.

„Ez tragikus és sokkoló esemény. Különösen szerencsétlen, azért mert az antilopok éppen most jutottak ki egy szokatlanul kegyetlen télből, és mert a halál legfőképpen a nőstény egyedeket és az ez évi születésű borjakat sújtja.”- mondta E.J. Milner-Gulland professzor, a Saiga Conservation Aliance elnöke és a IUCN Species Survival Commission Antilope Specialist csoport tagja.

Az uráli antilop népesség mérete a hivatal 2009-es becslése szerint 26000 állat volt. A Saiga felkerült a súlyosan veszélyeztetett állatfajok IUCN vörös listájára a 95%-os népesség csökkenés következtében 1995 óta, amit a Szovjetunió felbomlásának következtében az tiltott vadászat okozott.

Most már csak 5 antilop csapat található Oroszországban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, és Mongóliában. Az utóbbi néhány évben ezek mutattak fejlődést, az erdészeti felügyelet erőfeszítéseinek köszönhetően. Azonban az urali Saiga antilop csoport nem rendelkezik nemzetközi támogatási programmal, amely segítené a vadászat ellenőrzését.
A pusztulások okai még nem világosak és jelenleg is vizsgálják. Noha a halálozások okának a pasteurellosis-t vélik, de annak nyomai a tetemekben még rejtve maradt.

female_saiga_antelope_by_navinder_singh_1_19994_normal_rzA_0_180

Pasteurellosis-t egy baktérium okozza, amely egészséges egyedekben is mindig jelen van, de akut betegséget és gyors halált okoz, ha az állatok immunrendszerét, akár más fertőzés, mérgezés, stessz vagy alultápláltság veszélyezteti. Ezen körülmények bármelyike lehetséges.

Az uráli populációt viszonylag elhanyagolták a nemzetközi felügyeletek mostanáig, de remélhetőleg ez az esemény hozni fog, kormány,- nemzeti-, nemzetközi-összefogást azért, hogy létrehozzon egy irányított válaszlépést az antilop népesség visszaállítására és megóvására. - mondta Milner-Gulland

A kazahsztáni Committee on Forestry and Hunting, a gazdasági minisztériumon belül gyors válaszlépést tett. Ezeket az erőfeszítéseket most segíti a helyi NGO, Association for the Conservation of Biodiversity Kazahsztánban a Saiga Conservation Alliance támogatásával, akik segítenek a kormánynak, hogy az elhalálozások okát felderítsék. Ráadásul az IUCN's Antelope Specialist Group tagjai aktívak ezeknek a szervezeteknek a támogatásában.


Eredeti cikk: http://www.iucnredlist.org/news/saiga-mortality 
Ez a cikk letölthető innen: http://docs.com/1I0U

Szólj hozzá

természetvédelem kazahsztán élővilág nature veszélyeztetett antilop iucn iucnnr