2010. júl 22.

Fogadsz velem?

írta: Mark yhennon
Fogadsz velem?

Be akartam menni. Igen, be, hogy fogadhassak.

 

Van a nyelvnek egy érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy a leírt szónak többféle jelentése is van. Itt van mindjárt a fogadó.

Fogadó lehet az a személy, aki fogad valamire, vagyis tét ellenében játszik. De fogadó az a helyiség is, ahol vendégeinket fogadjuk. Ugyancsak fogadónak hívjuk a klasszikus kocsmaházakat, ahol aludni is lehetett (az asztalra borulás és a fekvehányás nem jelenti a fogadó megvalósulását, természetesen). Fogadó(iroda) az a hely, ahol események kimenetelére lehet fogadni.

(Ha esetleg valamely jelentése a "fogadó" szónak rejtve maradt a cikkben, azt kérem a kommentek közt megírni, mert jelentősen módosíthatja az alább következő eszmefuttatást.)

Nodeakkorkérdemén: mit jelent az a kifejezés, hogy "ELMŰ fogadó"?

a) az ELMŰ fogad valamire. Például: fogadjunk, hogy holnap 5 forinttal emelem meg a villany árát. Vagypediglen
b) az ELMŰ nyitott egy kiskocsmát, integrált ottalvós helyiséggel, és "kiadom én, a betyárját" felkiáltással, továbbá néhány kör után az "eladom a kocsimat, meg a lovamat, b****meg" gyakori, ám nem mindig teljesen érthető ismételgetésével. Hovatovább
c) ez egy olyan helyiség lehet, ahol a jövő havi villanyszámla összegére lehet fogadni (- Jónapot, szerintem 16.432 lesz a számla. - Sajnos nem jött be, mert 32.212 az árfolyam ingadozás miatt.) Mivel semmi nincs kizárva, lehetséges, hogy
d) itt fogadják Hagyó Miklóst a Nokiás dobozzal (Szerbusz, Lacikám, van-e nálad Nokiás doboz? - Miki, sőt: Májki vagyok, és csak egy utángyártott töltőt hoztam).

elmű fogadó  

A kép egyébként a kelet-nyugati metró (2-es vagy piros metró) Kossuth téri állomásán készült.

Szólj hozzá

elmű fogadó