2010. okt 01.

Gondolatok a hangról

írta: Mark yhennon
Gondolatok a hangról

Egy nagyon hülye gondolat jutott eszembe. Dr. Howard szakterülete a téma, remélhetőleg majd válaszol rá. =)

 

Egyéb okból kifolyólag egy csillagászattal foglalkozó lapra jutottam, és ott az egyik táblázatban egy nagyon érdekes szám ötlött a szemembe. Mégpedig, hogy a Föld a pályáján csaknem 30 kilométer/másodperc sebességgel száguldozik (feltéve, hogy helyesen definiálom a "pályamenti sebesség" kifejezést). (Összehasonlításként: a hangsebesség tengerszinten, +15°C hőmérsékleten 340 m/s.)

Ha jól számolom, akkor a Föld a saját pályáján a hangsebesség ezerszeresével halad. A kérdés az, hogy mi lenne akkor, ha a világűr nem (nagyrészt) üres lenne, hanem terjedne benne a hang? Előfordulhat, hogy a Föld olyan gyorsan megy, hogy a hangját elveszítené, vagy csak kívülről tűnne úgy, hogy elhagyta a hangját, ámde belülről megsüketülnénk? (Mivel még nem utaztam hangsebesség fölött, így fogalmam sincs, hogy az ilyen gyorsan haladó eszköz belsejében hallatszik-e pl. a repülőgép motorzaja; mivel a Concorde-okat kivonták a forgalomból, valószínű, hogy erre már nem is lesz lehetőségem).

Vagy: egyszer csak szembe jönne a bolygóval a saját elhagyott hangja (utolérné a hangját, bár ez a megtett út alapján eléggé valószínűtlen, de sose lehet tudni), és összeütközne vele?

Szólj hozzá

nap föld plútó vénusz mars szaturnusz merkúr jupiter merkur neptunusz uránusz