2010. okt 14.

Mire jó a mikrohullámú sütő?

írta: Mark yhennon
Mire jó a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütő egy magnetron mikrohullámú generátort használ arra hogy egy körülbelül 2,5 GHz-es mikrohullámú sugárzást hozzon létre főzés céljából. A mikrohullámok a főzendő ételben a víznek és egyéb vegyületeknek a dipólusos molekuláit rezegtetik, illetve forgatják. A molekulák ilyen rendezetlen rezgéseit a statisztikus fizika hőmérsékletként értelmezi. Tehát, ha minél jobban rezegnek ezek a molekulák, annál melegebbnek érezzük az ételt. Mivel a szerves anyagok többnyire vízből állnak, így az ételt is könnyű ilyen módszerrel melegíteni. Forrás: Wikipedia.

 

De végülis mire jó egy mikrohullámú sütő? A fenti magyarázatból kitűnik tehát, hogy a mikrohullámú sütőben rövid hullámhosszú rádióhullámok korbácsolják az étel molekuláit. Ezt kb. úgy lehet elképzelni, mint amikor egy tornász azzal a szalaggal össze-vissza hadonászik, aminek hatására a szalag maga hullámmozgást kezd el végezni. Ha az a szalag kicsit masszívabb anyagból lenne, és a tornász megkorbácsolna vele egy tál lecsót, akkor elérhetné ugyanazt a hatást, mint a mikrohullámú sütő.

 

Valójában tehát arról van szó, hogy az étel nem lesz melegebb azonnal, mindössze a víz-, zsír-, és cukormolekulák mozgásba jönnek, ezért melegítés után kb. 10 percig kellene hagyni az ételt állni, hogy valamelyest helyre álljon a normális szerkezete. A dolog külön érdekessége, hogy mikrohullámú sütőben a vizet jóval 100°C fölé is lehet melegíteni. Próbáld ki: melegíts fel egy pohár vizet 3 perc alatt mikroban, majd önt bele egy tasak instant kávéport. Az eredmény: elkezd veszettül habzani, és egy pillanat alatt kifut. (Csak saját rizikóra, mert égési sérülést okozhat. Legjobb, ha magasról öntöd a kávét a pohárba, és olyan távol állsz, amennyire csak lehetséges.)

Az a meglátásom, hogy a mikrohullámú sütő esetében a "sütő" elnevezés teljességgel helytelen. Egyszerűen nem lehetséges, hogy ha valamit belülről melegítesz kifelé, azon megpiruljon a kéreg. Így nem is nagyon van értelme másra használni ezt az eszközt, mint végszükség esetén melegítésre. Éppen ezért új, forradalmi elképzelésem van a mikrohullámú  sütő kezelőszerveit illetően: teljesen fölösleges mindenféle gombokat és tekerentyűket rakni rá. Mindössze egy Start és egy ajtónyitó gombra van szükség.






És az ide kapcsolódó kérdés: te mire használod a mikrohullámú sütőt?

Szólj hozzá

mikro sütő mikró mikrohullámú