2011. aug 03.

Magyarország új pénze

írta: Mark yhennon
Magyarország új pénze

Szerintetek mikor kezdik el verni az új pénzt?

 

Jogos a kérdés: milyen új pénzt?

Nos, felebarátaim (valamit tisztelthölgyeimésuraimkedvesbarátaim, elvtársak és elvtársinák, egyebek), arról van szó, hogy itten alkotmányozás van. Ennek folyamán kitalálásra került, hogy Pannóniának (ezúttal nem a motorról van szó, hanem a közigazgatási egységről), amelyet eleddig Magyar Köztársaságnak becéztek, a fél-kommunista, fél-bizánci berendezkedés ellenére, ezentúl új neve lesz. Az lesz az új neve, hogy Magyarország. Hunland. A Grönland és az Izland már foglalt volt. Szvázi-land-del egyetemben.

Magyarország. Milyen gyönyörű szó.
Magyarország. Nem ráz, mégis jó.
Csak annyit jelent,
szép a Zélet itt lent... (stb.)

Ugye a bankókkal nincs gond. A nevében is bene van, hogy BANKjegy. Tehát a banké. Ennek megfelelően ráírva sincs, hogy Magyar Köztársaság. Csak annyi, hogy nyomtatta a Magyar Nemzeti Bank, illetve az, hogy reprózni tilos. Nem úgy, mint a Mona Lisa-t, mert azt lehet reprózni, reprintelni, miegymás.

Hogy ne kelljen most bankjegyek után kutatnod, íme egy mintadarab, kuksizd meg:



Ugye, hogy ugye?

Ezeket tehát nem kell lecserélni, csakhogy a csilingelő forint-aprókkal már nem ilyen egyszerű a tényállás. Ugyanis a rohadt kommunisták (a buzikkal, zsidókkal és cigányokkal (a lista a politikai széliránynak megfelelően tovább bővíthető) karöltve) a hátoldalára ráverették, hogy Magyar Köztársaság!



De hát ez így nem maradhat! Hiszen így érvénytelenné válik. (Ez most kivételesen viccen kívül.) Merthogy a kibocsájtó ország már nem Köztársaság, egyszerűen csak Ország. Ergo: újra kell veretni a teljes készpénzállományt. Pontosabban azt a részét, amely fémből készült, érme alakú, és a Magyar Köztársaság feliratot viseli.

Viszont ha már újraveretjük a pénzt, rakhatunk rá másfajta képeket is akár, új nevet is adhatunk neki, sőt: a számozást is megváltoztathatjuk, például úgy, mint az amerikai dollár: nincs ráírva számmal, hogy mennyi az annyi. (Ők ezt megfejelik azzal is ráadásképp, hogy nem is úgy nevezik a közbeszédben a pénzüket, amennyi az értéke, hanem shillingnek, quarternek, penny-nek, nickelnek, meg ilyen marhaságnak emlegetik.)

Ha nem írnánk rá, hogy forint, akkor a közbeszédben hívhatnánk tallérnak, zsetonnak, kavicsnak, stb., akár minden címletet másként (lásd, mint fent, az USD-ről szóló részben).

Vagy, attól függően, hogy melyikre kinek a portréját vernék, lehetne hívni Vityának (Orbán Viktor arcképével díszített 200-as; jelezve egyszersmind a nagyképűséget is), Lézerdzsoninak (a 100-ast, Lázár János portréjával; ha egyáltalán ráfér az orra egy ilyen kicsi érmére), Hofinak (Hoffmann Rózsa arcmásával díszített 50-es), Fasznak (Deutsch Tamás művészi ábrázolásával, amint a kapanyél kilóg a szájából; 20-as), Nónémnek (Tarlós Istvánt ábrázolná, amint éppen átnevez valamit, utalva arra, hogy a faszom se tudja már, hogy amit tegnap még kiflinek hívtak, az ma is az, vagy már a villamosvonaljegy címszó alatt kell-e keresni; 10-es) vagy Palikémnak (Schmitt Pál remekbe szabott ábrázolása, ahogy zongorázik; Schmitt Pál a zongoránál, fehérebb a Zorgonánál; 5 forintos, jelezvén, hogy ez aztán egy fabatkát sem ér).

Úgyhogy lóg a kérdés a levegőben: mikor lesz új pénzünk, ki lesz rajta, és a régiekkel meg lehet-e dobálni az ellenőröket a metróbejáratnál?

Szólj hozzá

pénz forint dollár érme