2013. júl 09.

Magyaros

írta: Mark yhennon
Magyaros

Hallom, új légitársasága lesz a kietlen Pannóniának.Hát, ez már kellett, mint egy falat zsemlye. Mert, ha péel a Malévet rázták volna kicsit gatyába, akkor most nem lennének olyan problémáink (imét péel), hogy mi legyen a neve.

Sólyom. Szép név. Sólyom, ragadozó madár, repül, viszonylag kevéssze ütközik villamos felsővezetéknek. Klafa. Leszámítva, hogy a sólyom szót a világon sehol nem tudják kimondani. Sokatrepült ismerősöm szerint már a Malév kimondása is nyelvtörőnek bizonyult, de ahhoz legalább már hozzászoktak 60 év alatt. De akkor miért nem jó a Malév? Sajnos ezt amíg élek nem fogom megérteni, úgyhogy ne is feszegessük. Ellenben vannak alternatív javaslataim.

Ha olyan szót akarunk, amit garantáltan sehol a világon nem tudnak kimondani, mégis egy kecsesen szálló madár neve, akkor legyen DÖGKESELYŰ. Elipszilonos jé (ely, ha úgy tetszik), ö és hosszú ű. Na ettől összeakad a legrátermettebb trévébemondónő nyelve is. Dögkeselyű Erlálynesz. Sőt: erlályneszing. Kiválóan jellemezné a kormány mentalitását is egyszersmind.

Lehetne még BÖLÖMBIKA Túrsz. A kedves, öreg bölömbika, a méltatlanul hanyagolt, ám csodás magyar nevével. Igazi csemege volna. Akárcsak a NÁDIRIGÓ. 

Vagy itt a legendás, ám méltatlanul elfeledett POCGÉM. Teszi a dolgát rendületlenül, mégsem jut eszébe senkinek, pedig micsoda név volna egy echte ungarische légitársaságnak.

Ha már országimázs, akkor mi sem lenne méltóbb név a nesönel erwélyznek, mint a NYAKTEKERCS. Kár, hogy nincs olyan nevű madarunk, hogy köpönyegforgató, átbaszó, vagy bután pislogó, mert akkor Zorbán Viktor király (és királynő is egyben, ezen a néven a Zelső), valamint b neje Tömjén Zsolt rögtön a rá legjellemzőbb nevet adhatná a társaságnak. Van viszont KAKUKK. Na ez az igazi kakukktojás. 

Gondolom az ÖRVÖS ASZTRILD föl sem merült. Még a végén azt hinnék, hogy itt zsidók is laknak. Na azt már nem! 

Fölmerülhetett volna még a DOMINIKÁNUS VIDA, KÖZÖNSÉGES PITPIT, CSICSÖRKE, KALLIÓPE, SEREGÉLY (bár az is lehet, hogy a társaságnak mindössze egyetlen gépe lesz, és az is a királyt fogja vinni - sajnos hozni is, így a sregély talán nem adná vissza azt a fílinget, amit egy egygépes légitársaság jelent), BEO, BÜLBÜL, PITTA, PIPRA, az igaz-magyar BAJSZIKA, TROGON, JÁKÓ, LÓRI (e kettő papagájféle, de hátha valaki fölfedezne gyorsan egy kis rokonságot a suméreken kívül akár a majákkal is...), FÜZIKE, SÜVÖLTŐ, BARÁTKA, KIRÁLYKA, GEZE, ZÖLD KÜLLŐ, LAPPANTYÚ, SZERKŐ, CANKÓ, PÓLING, LILE, vagy a GODA.

De nem! Ennyi fantázia nincs ezekben. Sólyom. Mert az olyan magyar. (Zárójelben említem meg, hogy az itt felsoroltak 99%-a is.) Mert az úgy repül. (Nem akarok beleszólni, de ezek is mind.) Mert az olyan méltóságteljes. (Ez mondjuk igaz a KARVALYra is - amit szintén jó szívvel tudok ajánlani, mint a kormányra jellemzőt - és a SASra, HÉJÁra nemkevésbé.) 

Akár hiszed, akár nem, a következő képen a GÓLYATÖCS látható. 

Ez neki a becsületes, polgári neve. 

Mindettől függetlenül van egy sanda gyanúm, hogy a légitársaság olyan lesz, mint a PINGVIN. Madárnak madár, de...

Szólj hozzá

politika sólyom madár malév légitársaság