2006. nov 30.

No AIDS

írta: Mark yhennon
No AIDS

A WHO 1988-ban december 1-jét AZ AIDS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁvá nyilvánította. Ennek célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV elleni küzdelemben, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát.

aids jelkép

Holnap lesz az AIDS ellenes világnap. Először lássuk, mi az az AIDS. A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: Emberi Immunhiányt (előidéző) Vírus Az AIDS betűszó az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes, amelyet a HI Vírus okoz.

A HIV vírus régebben főleg (de nem kizárólag) a melegek körében terjedt. A '90-es évek elején egy nagyon intenzív AIDS ellenes kampány és felvilágosítás indult, aminek (akkor) meg is lett az eredménye. A melegek elkezdtek védekezni, így ebben a körben nem nőtt olyan drasztikusan a HIV fertőzöttek száma, viszont a hetero lakosság körében igen, ezért van az, hogy a mai 35-50 év közötti korosztályból kerül ki a HIV fertőzöttek vagy AIDS betegek java.


A "mai fiatalok" ismét nem fordítanak elég figyelmet a védekezésre, ezért most ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Ez betudható a felvilágosítás hiányosságainak, az oktatási rendszeren tátongó krátereknek, a társadalmi berendezkedésnek vagy akár a hagyományos magyar prüdériának és elzárkózásnak is.

Igazából ezek közhelyek, nem erről akartam írni, hanem egy kicsit megértetni, hogy miért a melegek körében terjed(t) gyorsabban a vírus.

A melegek körében gyakoribb a párváltás, gyakoribbak a félrelépések, és a szeretkezés is gyakrabban zajlik, mint egy hetero párnál. Mivel régen nem volt védekezés, ezen okok nagyban elősegítették a HIV terjedését. A világ azonban nem csak fekete és fehér. Vannak olyan heterok, akik kipróbálják a saját nemükkel való közösülést, vagy kíváncsiságból, vagy mert nem zárkóznak el előle teljesen (biszexualitás). Kár azt gondolni, hogy ez teljesen újkeletű, biztosítok mindenkit, hogy ez régen is így volt.

[Eleve a párválasztás is nehezebb, bár az Internet megjelenésével sokkal több lehetőség adódik az ismerkedésre, és az Internet alapvető tulajdonságainak köszönhetően az egész sokkal diszkrétebb. Az első lépést tehát könnyű megtenni, a neheze utána jön. Meleg párként élni ma Magyarországon lehetetlen. Sem az állam, sem a társadalom nem nyújt segítséget ehhez, ami a kisebbik baj, de a társadalom (és a állam is) kifejezetten elutasító. Kiközösítik, megvetik, munkájától megfosztják, elbocsátják azt, akiről kiderül, hogy nem olyan, mint a többi cseléd rabszolga alkalmazott. Talán ez is okozója lehet annak, hogy nagyon kevés meleg pár él együtt, illetve a fiatal melegek nem együtt vágnak neki az életnek (pl.: közös lakás, stb.). ]


Magyarországon 1986 óta van AIDS szűrés. Ha felmerül a gyanúja, vagy a lehetősége a HIV fertőzöttségnek, de messzire akarjuk kerülni a henteseket kórházi orvosokat, akkor menjünk el anonim szűrésre. Az egész nem rosszabb (bár nem is jobb), mint egy vérvétel. Talán csak annyival kellemetlenebb, hogy itt megkérdezik, hogy van-e ok a szűrésre. Legyünk őszinték, és bízzunk az orvosban, mert ő tényleg segítő szándékkal van ott. Az egész hercehurca legrosszabb része a várakozás, ugyanis a teszt nem azonnal készül el, hanem pár nap múlva kell visszamenni az eredményért.

Az alábbi videoklip megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!



Az alábbi videoklip megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Ez a videoklip egy melegeknek szóló AIDS ellenes kampányfilm. Természetesen nem Magyarországról.
Szólj hozzá

aids hiv 18+