2007. feb 19.

Oroszország a közép- és kis hatótávolságú csapásmérő eszközök visszatelepítését fontolgatja

írta: Mark yhennon
Oroszország a közép- és kis hatótávolságú csapásmérő eszközök visszatelepítését fontolgatja

Nikoláj Szolovcov, a stratégiai rendeltetésű rakéta-haderő parancsnoka, nyilatkozatában leszögezte, hogy szükség esetén Oroszország kész újraindítani a közép- és rövid- hatótávolságú rakétáinak gyártását és telepítését. Ezeknek, a fegyvereknek a gyártási technológiájával rendelkezünk, az újraindítás a legrövidebb időn belül lehetséges, amennyiben a szükség ezt diktálja – nyilatkozta a tábornok.

"Amennyiben a Nyugat, újra indítja a fegyverkezési versenyt, akkor a felmerülő feladatokat nem mennyiségi, hanem minőségi alapon fogjuk megoldani, a legújabb technológiai kutatásokra támaszkodva. Oroszország kész megvédeni az érdekeit. Elsősorban politikai úton, de amennyiben ez nem hatásos, akkor akár katonai eszközökkel is."

Mint ismeretes, Oroszország fenyegetésnek értelmezi a NATO és az amerikai támaszpontok létesítését az EU új tagállamainak a területén. A kis- és közép-hatótávolságú fegyverrendszerek újratelepítésének a gondolatával az Orosz állam, az amerikai rakétakilövő bázis lengyelországi építése, és a hozzátartozó radarállomás csehországi telepítése óta foglalkozik.

Mint ismeretes, az amerikai külügyminiszter a hétvégén, az Izraeli látogatását megelőzően, Lengyelországban tárgyalt – feltételezhetően a telepítendő rakétarendszerekről. Orosz források szerint, a lengyel kormány két hét gondolkodási időt kért, mielőtt megadná az Egyesült Államoknak a végső választ. Az amerikai kormányzat azzal nyugtatja Oroszországot, hogy a rakétavédelmi rendszer elsősorban a Közel- és Távol-Keleti országokból indított interkontinentális rakéták megsemmisítését szolgálja, ez az érvelés azonban nem nyugtatja meg az oroszokat, mint ahogy az sem, hogy a hónap elején, az Egyesült Államok, az Észak-Koreai fenyegetésre hivatkozva helyezte át az egyik legnagyobb teljesítményű mozgó radarját a Csendes Óceáni állomáshelyéről Oroszország Távol-Keleti partvidékéhez.

A kis- és közép-hatósugarú csapásmérő eszközök leszerelése, a leszerelési folyamat során, azért volt kulcsfontosságú, mert ezek az eszközök elsősorban az Európa területén található célpontok elérését szolgálják, és rövid repülési idejük miatt veszélyesebbek, mint az interkontinentális rakéták.



Forrás.

Szólj hozzá

külpol