2007. már 22.

Új rakétafegyverkezés és Ukrajna

írta: Mark yhennon
Új rakétafegyverkezés és Ukrajna

 

Mint ismeretes a rakétavédelmi rendszer lengyelországi és csehországi telepítése az orosz fél részéről heves reakciókat váltott ki. A heves indulatok háttérbe szorították a magyarországi „Tubesi radar kérdését” – bár oroszok ennek a beruházásnak sem tudnak maradéktalanul örülni. Az orosz védelmi minisztérium a védelmi doktrína felülvizsgálatával válaszolt, kilátásba helyezték új fejlesztésű rövid- és közép-hatósugarú rakéták gyártását és telepítését, amelyek ismét az európai célpontokra fognak irányulni. Az orosz fél heves reakcióját látva,  német részről is fenntartással fogadták az amerikai rakétarendszer közép-keletEurópai telepítését.

 


Az orosz fél tűréshatárát súrolták azok a tárgyalások és nyilatkozatok, amelyek az amerikai rakétavédelmi rendszerben Ukrajna szerepvállalásáról szóltak. Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy Ukrajna kész részt venni azokban a tárgyalásokban, amelyek európai rakétavédelmi rendszer létrehozását célozzák. Mivel ukrán területen jelenleg is működnek orosz rakétavédelmi rendszerek, és az Ukrán Űrügynökség szerint ezekre az objektumokra (Krim félsziget, és Kárpátalja %u2013 Munkács) amerikai szakembereket is beengedik majd, a nyilatkozat az orosz tábornoki kar vehemens reakcióját váltotta ki, és voltak olyanok, akik ragaszkodtak, ha kell fegyveres úton is akadályozzák meg amerikaiak bejutását a védelmi rendszereik területére.

A vita során szóba kerültek az orosz fél részéről a szokásos gazdasági szankciók %u2013 utalva Ukrajna függőségére, az ukrán fél ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a Krim félszigeten állomásozó orosz flottának piaci bérleti díjakat kell majd fizetnie a kikötők használatáért, illetve a Fekete tengeri átjárókat nemzetközi vizekké minősítik, és megnyitják a nemzetközi hajóforgalom előtt %u2013 ami azt jelenti, hogy a külföldi hadihajóknak szabad bejárása lesz az Azovi tengerre.

Március 21-én Viktor Juscsenko ukrán elnök tervek szerint találkozott volna Putyin elnökkel Moszkvában, azonban a nemzeti gyászra hivatkozva (a bányaszerencsétlenségben elhunyt 108   bányász miatt) a találkozót elhalasztották. Az elhalasztott találkozó ellenére az ukrán elnök nyilatkozott az orosz sajtónak, és hangsúlyozta, hogy  korai lenne az amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítéséről beszélni, egyenlőre Ukrajna a rakétavédelem mikéntjét vizsgálja, és e tárgyban folytat tárgyalásokat lengyel és cseh féllel is.

A mai nap folyamán elhangzott ukrán külügyminiszter nyilatkozata, miszerint Ukrajna nem tervezi amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítését, illetve az ukrán legfelső %u201ERádá%u201D küldöttei adtak szavaztak róla. A szavazáson 243 küldött egyetértett azzal, hogy Ukrajna csatlakozása az amerikai űrfegyverkezéshez nemcsak nem felel meg Ukrajna nemzeti érdekeinek, hanem kifejezetten veszélyezteti az ország biztonságát. Az ukrán parlament szóvivője felolvasva a nyilatkozatot rámutatott arra, hogy az űrfegyverek építése úgy Csehországban mint Lengyelországban az emberek nemtetszését és tiltakozását váltotta ki. Ja, és Magyarországon sem lelkesedett érte mindenki.  


Forrás.

Szólj hozzá

belpol külpol