2007. ápr 02.

Nullás vércsoport

írta: Mark yhennon
Nullás vércsoport

A tudósok megtalálták annak a módját, hogyan változtassák meg a vér vércsoport besorolását. A módszernek köszönhetően növelhető a „0” (általános adó) vércsoportú vér mennyisége, ami csökkentheti a krónikus vérhiányt. A Nature Biotechnology folyóiratban, egy tudóscsoport leírta azt, hogyan változtatták át a II (A), III (B) és IV (AB) vércsoportú vért „0” vércsoportúvá. A folyamat során egyes baktériumok által termelt enzimek kerülnek felhasználásra, amelyek hatására cukor molekulák leválasztásra kerülnek a vörös vértestekről – írja Telegraph.


A II(A) és III(B) vércsoportú embereknél a vörös vértestekhez különböző típusú cukormolekulák kötődhetnek, amelyeknek szerepük van az immunreakció kiváltásában. A „0” vércsoportú vérben ezek az antigének hiányoznak, a IV (AB) vércsoportúban pedig mind kétféle antigén jelen van.

A koppenhágai egyetem tudóscsoportja a kutatást mintegy 2500 gomba és baktérium vizsgálatával kezdte, hogy megtalálja a megfelelőt. Kiderítették, hogy kétféle baktérium választ ki olyan enzimeket, amelyek alkalmasak arra, hogy az A és a B antigént eltávolítsák a vörös vértestekről (
Elizabethkingia meningosepticum és a Bacterioides fragilis). A klinikai vizsgálatokat követően az új módszerrel előállított „0” vércsoportú vér a kórházakba kerülhet.

Forrás.

  

Szólj hozzá

tudomány vér egészségügy