2013. aug 26.

Police is not your ally

írta: Mark yhennon
Police is not your ally

Az ember már csak úgy van beállítva, hogy ha önmaga nem boldogul egy problémával, akkor segítséget kér a megoldáshoz. Ha baj éri, ugyanezt teszi. A civilizált társadalmak tulajdonsága, hogy elméletileg mindenkinek csak minimális szinten kell saját testi épségével és vagyoni biztonságával foglalkoznia, mert vannak olyan emberek, akiket a köz megbízott azzal, hogy megvédje az egyént és a közösséget, és felhatalmazta arra, hogy szükség esetén (a köznyugalom érdekében, de legfeljebb a legméltányosabban arányosan) erővel lépjen fel a rendbontókkal szemben. Korábban ezeket a személyeket városőrnek, katonának, csendőrnek nevezték, ma rendőrnek hívjuk őket. Ez az alap elképzelés.

Vannak olyan helyek, ahol ez az intézmény meglehetősen jól, mondhatni a közvélemény számára megnyugtatóan működik. Vannak olyan helyek is, ahol többé-kevésbé, de működik a dolog. A rendőrségbe vetett bizalom erősítésére különféle agit-prop filmeket is forgatnak, hogy a közvélemény jobban bízzon a hatóságokban, ezzel elejét veendő az önbíráskodásnak, és erősítve a társadalom stabilitását. És van Magyarország, ahol a legsötétebb ÁVH-s korszakot idéző módon működik a rendőrség.

 A villamosvezető által szájonvágott külföldi állampolgárságú nőnek a rendőrök "nem tudtak segíteni" semmiben. Szegény pára, azt hitte, hogy Londonban van, ahol a bobby két perc alatt kapja szét a rendbontó arcát, még úgy is, hogy sosem hord fegyvert. A puszta jelenléte, megjelenése, mondhatni: felbukkanása is elegendő ahhoz, hogy a közrend helyreálljon. Eközben Magyarországon: "A rendőrök nagyon segítőkészek és együttérzők voltak." Csak éppen nem csináltak semmit! (2013. 06. 18.)

Aztán itt az ételosztás. Természetesen felfogható "előre be nem jelentett gyülekezésnek" is, de ez még nem indokolná, hogy a rendőrség ok nélkül igazoltassa az éhezőket. Mintha nem lenne épp elég bajuk az embereknek, pont egy (száz) hülye fakabát basztatása kell még nekik. (2013. 06. 03.)

Ha ez még nem volna elég, akkor itt az egyik legjobb: két srác smárol éjszaka(!) az utcán, mire velük szemben támadólag lépett fel valaki. Az egyik áldozat, a törvényeknek megfelelően megtette az állampolgárként tőle elvárható legtöbbet: rendőrt hívott. A rendőrök röpke 30 perc(!) alatt ki is értek, majd a támadónak(!) javasolták, hogy tegyen feljelentést közszeméremsértésért a fiúk ellen (ilyen büntetőjogi kategória nincs is, csak szeméremsértés van, de az ellen csak az tehet feljelentést, akinek a sérelmére elkövették, kivéve kiskorú), majd közölték a sértettekkel: "Ők külföldiek, de azért tudhatnák, hogy ez itt még mindig Magyarország." Az, hogy a rendőrség 30 perc alatt érjen ki Budapest belvárosában egy folyamatban lévő bűncselekmény helyszínére, az egyszerűen nonszensz. Hogy a támadót biztassa a sértett feljelentésére pusztán a létezése miatt, arra a világirodalom összes műveiben visszamenőlegesen sem találnék megfelelő kifejezést. Hogy olyan "jogszabályra" hivatkozva akarnak feljelentést tétetni a támadóval, ami nem is létezik, az jól mutatja, hogy mennyire fogalmuk sincs arról a rendről, ún. jogrendről, aminek a védelmére felesküdtek. Nem szívesen mondom, hogy hülyék, mint a seggem, de sajnos ez a tényállás. Azt meg el tudom képzelni, hogy a szegény, naiv külföldiek tágra nyílt szemekkel pislognak, hogy most mi a fasz van. Gondolom ők is hozzászoktak, hogy ha kihívják a Polizei-t, akkor ott a támadó hanyatt-homlok elmenekül, viszont a rendőrök komolyan veszik az ügyet, és ha nem is tesz feljelentést a sértett, legalábbis aznap este jobban fognak figyelni járőrözés közben. Nem így Magyarországon. (2013. 08. 15)

Ozoráról már ne is beszéljük. De azért beszéljünk róla. Nem vagyunk teljesen hülyék, pontosan tudjuk, hogy ez egy olyan fesztivál, ahol előfordulhat kábítószer. Na de kérdem én: mi indokolja, hogy (alsó hangon) 30 millióért razziázzon 150(!) rendőr egy pusztában? Csak hogy némi elképzelésünk legyen: 150 állig felfegyverzett ember akkora erőt képvisel, amivel egy kisebb országot le lehetne igázni. A hazánkba látogató több ezer turistát ez a látvány fogadja. (2013. 08. 18.)

A legújabb túlkapásos baklövés pedig a minap történt. Egy borfesztiválon agyonverték a dobosokat. Valójában senki nem tudja, hogy miért, kinek a parancsára, egyáltalán hogy kerültek oda az éjszaka közepén. Egyszer csak jöttek, és mindenkit megvertek, akit értek.  (2013. 08. 25.)

 

Összefoglalva tehát: rendőrtől soha, ismétlem: SOHA ne kérj segítséget, mert te fogod húzni a rövidebbet. Ha külföldi ismerősöd jön, neki is ugyanezt tanácsold! Officer will not help for you. Officer is not your friend. Police is not your ally. Magyarországon a rendőr nem a barátod, hanem a kifejezett ellenséged.

Szólj hozzá

politika orbán magyarország külföld fesztivál rendőrség bor ozora túlkapás magyarországszánalmas